#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poškození ledvin čeká téměř třetinu diabetiků

14. 5. 2019

Věděli jste, že cukrovka je číslo jedna na seznamu příčin, které vedou k selhání ledvin? Poradíme, jak se nestát někým z těch, kteří se na nelichotivém prvenství podílejí.

Poškození ledvin, jehož příčinou je cukrovka, se nazývá diabetická nefropatie. Vysoká hladina cukru v krvi při ní poškozuje stěnu ledvinných cévních klubíček, která potom neplní správně svou funkci – tedy filtraci a čištění krve. Vznik diabetické nefropatie je pozvolný, pomalý, ale časem může dospět i do závažných stadií. Výsledkem je selhání ledvin.

  • U pacientů s diabetem I. typu se tato komplikace obvykle neobjeví dříve než 10 let po diagnóze cukrovky. 
  • Naopak nemocní s II. typem mnohdy poprvé přicházejí do ordinace lékaře s již existující nefropatií. Příčinou je to, že se u nich často vyskytují další zdravotní problémy (vysoký tlak, obezita, ateroskleróza), které též vedou k poškození ledvin.   

Jak poznat selhávání ledvin

Počínající diabetická nefropatie je často naprosto „němá“, bez příznaků. Jak se poškození stává závažnějším, postupně začíná potíží přibývat. Mezi příznaky zhoršené funkce ledvin patří:

  • otoky rukou, nohou a obličeje (kvůli sníženému vylučování vody),
  • problémy se spánkem, se soustředěním, slabost a únava,
  • snížená chuť k jídlu, nevolnost,
  • svědění a suchá kůže,
  • nepravidelnosti v srdečním rytmu, svalové záškuby (kvůli sníženému vylučování draslíku).

Ve stavu selhání již ledviny nejsou schopné čistit krevní plazmu a vzniká stav zvaný urémie. Odpadní látky v krvi dosáhnou toxických hladin a začnou působit na mozek, což se projeví zmateností či spavostí. 

Klíčem jsou kontroly a prevence

I ve stadiu, kdy člověk ještě nepociťuje příznaky, může být poškození ledvin odhaleno jednoduchým laboratorním testem – nalezením bílkoviny v moči. Proto by každý diabetik měl chodit na pravidelné laboratorní kontroly moči, ideálně jednou za rok. Čím dříve je problém s ledvinami zachycen, tím lépe. Naprostou nezbytností, která je v předcházení nefropatie ze všeho nejdůležitější, je dodržování dietního režimu a udržování hladiny krevního cukru ve zdravém rozmezí. Pokud se nechá onemocnění dojít až do stavu selhání ledvin, je pacient odkázán na dialýzu, případně se stane kandidátem na transplantaci.

Vliv léků

Některé medikamenty, jako například ty na vysoký tlak, mohou vývoj diabetické nefropatie zpomalit, ne však zastavit a už vůbec nemohou jejímu vzniku zabránit. Mezi přípravky pro léčbu cukrovky však najdeme takové, které jsou k ledvinám šetrnější než jiné. Jejich užívání může pro pacienty představovat lepší vyhlídky do budoucna. A to jak pro ty se zatím zdravými ledvinami, tak i pro ty s poškozením.

(luko)

Zdroj: www.webmd.com



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#