#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Plné kojení zvyšuje u dětí s rizikem rozvoje alergie riziko ekzému, ale snižuje riziko hvízdavé dušnosti

14. 5. 2019

Mateřské mléko je nejpřirozenější stravou pro kojence a je také považováno za preventivní opatření proti rozvoji alergie, zejména u dětí, které mají vysoké riziko rozvoje alergie.

Mateřské mléko je nejpřirozenější stravou pro kojence a je také považováno za preventivní opatření proti rozvoji alergie, zejména u dětí, které mají vysoké riziko rozvoje alergie. Dánští lékaři sledovali 411 kojenců, kteří se narodili matkám astmatičkám. Zaznamenávali délku výhradního kojení, přítomnost ekzému u dětí a epizody hvízdavého dýchání.

V mateřském mléce byl 1 měsíc po začátku kojení vyšetřen obsah nenasycených mastných kyselin, které mohou mít ochranný vliv proti rozvoji ekzému. Z dalších možných faktorů, které ovlivňují rozvoj alergie, byla zaznamenána přítomnost zvířete v domácnosti, kouření matky v posledním trimestru těhotenství a věk, kdy dítě začalo navštěvovat kolektivní zařízení. U dětí byly vyšetřeny varianty fillagrinu. Mutace tohoto proteinu zodpovídá za některé formy ekzému.

Po statistickém zhodnocení, které bralo v úvahu ostatní rizikové faktory pro rozvoj alergických onemocnění, se ukázalo, že s prodlužováním doby výlučného kojení roste u těchto rizikových dětí riziko ekzému. Naopak ale klesá riziko rozvoje hvízdavé dušnosti. Obsah nenasycených mastných kyselin v mateřském mléce vliv na ekzém nebo rozvoj hvízdavé dušnosti neměl.

Vysvětlení pro tyto nálezy není zatím jasné. Je možné, že mléko matek alergiček obsahuje cytokiny, které rozvoj alergie podporují. Obsahuje ale také protilátky a další faktory, které ochraňují dítě před infekcí, a to by mohlo vysvětlit, proč mají kojené děti méně epizod hvízdavé dušnosti. V kojeneckém věku je většina epizod hvízdání vyvolána virovou infekcí.

Jasné doporučení pro matky alergičky zatím z této studie nevyplývá, k tomu bude nutné děti dále sledovat a také provést další obdobné studie.

(van)

Zdroj: Giwercman Ch., J Allergy Clin Immunol, 125, 866–871, 2010.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#