#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Očkování proti chřipce u pacientů s alergií na vejce

14. 5. 2019

Pandemie chřipky v roce 2009–2010 vyvolala u nás mnoho diskusí o vhodnosti a bezpečnosti očkování. Ve většině vyspělých zemí je očkování proti chřipce zcela běžné. Ve Skandinávii je každoročně naoočkováno okolo 80 % populace, včetně malých dětí.

Pandemie chřipky v roce 2009–2010 vyvolala u nás mnoho diskusí o vhodnosti a bezpečnosti očkování. Ve většině vyspělých zemí je očkování proti chřipce zcela běžné. Ve Skandinávii je každoročně naoočkováno okolo 80 % populace, včetně malých dětí.

U nás je počet očkovaných velmi nízký, dosahuje maximálně 8 %. Je to dáno nejen malou propagací vakcinace, ale také logistikou, kdy lékaři musí vakcíny nakoupit ze svých prostředků, aniž by měli záruku, že je aplikují pacientům, a že jim tedy budou státem nebo pojišťovnami proplaceny.

Očkování proti chřipce také vyvolává obavy při alergii na vejce, protože očkovací látky od řady výrobců obsahují příměsi vaječných bílkovin. Lidé alergičtí na vejce patří zároveň často do rizikové skupiny pro chřipku, protože to velmi často bývají astmatici. Většina studií, které se tématem alergie na vejce a očkování proti chřipce zabývaly, naštěstí udává velmi malé počty nežádoucích reakcí. Je to patrně proto, že vakcíny většinou obsahují velmi malá množství vaječné bílkoviny. Očkování je tak považováno za bezpečné i u pacientů s vážnými reakcemi po požití vajec.

V Americe bylo v Centru pro kontrolu nemocí (CDC) do roku 1976 evidováno pouze 11 anafylaktických reakcí po očkování proti chřipce. Do té doby bylo přitom evidováno podání celkem více než 48 miliónů dávek očkovacích látek proti chřipce. Ani jeden pacient z uvedených 11 případů neměl alergii na vejce.

Další přehled ze Spojených států od roku 1990 do roku 2005 udává 747 miliónů podaných dávek očkovacích látek proti chřipce a 4 zprávy o úmrtí po očkování. Není u nich ale přesně doložená příčina. Na chřipku přitom za dané období zemřelo v Severní Americe cca 540 000 lidí a mnohým z těchto úmrtí mohlo být zabráněno očkováním.

Pacienti s alergií na vejce a zejména ti, kteří patří do rizikové skupiny pro chřipku, by měli očkování podstoupit, riziko reakcí je u nich při použití vakcín s malým obsahem vaječné bílkoviny malé. Jsou k dispozici také vakcíny neobsahující vaječné proteiny vůbec.

(van)



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#