#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Obezita zvyšuje riziko psoriatické artritidy

15. 5. 2019

Lidé, kteří jsou ve věku 18 let obézní, mohou mít podle nové studie vyšší riziko rozvoje psoriatické artritidy v pozdějším věku. Lékaři z University of Utah School of Medicine v Salt Lake City pod vedením dr. Soltani-Arabshahiho zjistili, že hodnota body mass indexu (BMI), která znamená ve věku 18 let obezitu, dokázala predikovat vznik psoriatické artritidy, což je forma artritidy, která postihuje 6–42 % pacientů s psoriázou.

Lidé, kteří jsou ve věku 18 let obézní, mohou mít podle nové studie vyšší riziko rozvoje psoriatické artritidy v pozdějším věku.

Lékaři z University of Utah School of Medicine v Salt Lake City pod vedením dr. Soltani-Arabshahiho zjistili, že hodnota body mass indexu (BMI), která znamená ve věku 18 let obezitu, dokázala predikovat vznik psoriatické artritidy, což je forma artritidy, která postihuje 6–42 % pacientů s psoriázou.

Všichni pacienti zařazení do studie měli psoriázu potvrzenou dermatologem. Diagnóza psoriatické artritidy byla stanovena revmatologem. BMI byl vypočítán na základě pacientem udaných údajů o váze a výšce v osmnácti letech a ve věku zařazení do studie. Ve věku 18 let byla nadváha podle BMI určena u 14,1 % respondentů, 5 % bylo obézních. V době zařazení do studie mělo 33,6 % nadváhu a 35,5 % respondentů bylo obézních.

Na základě vyhodnocení údajů 943 účastníků studie zjistil tým ze Salt Lake City následující:

  • U 20 % obézních pacientů či pacientů s nadváhou se do 35 let rozvinula psoriatická artritida, a to ve srovnání se skupinou respondentů, kteří měli normální BMI, kde se u 20 % nerozvinula psoriatická artritida ani do věku 48 let.
  • Mladší věk při nástupu psoriázy, ženské pohlaví a postižení větší plochy těla psoriázou také zvyšovaly riziko rozvoje psoriatické artritidy v mladším věku.
  • Tyto výsledky byly publikovány v červencovém vydání časopisu Archives of Dermatology. Podle autorů studie tyto výsledky podporují nově vznikající koncept, podle kterého by pacienti náchylnější k psoriatické artritidě měli častěji podstupovat screeningová vyšetření zaměřená na časný záchyt a léčbu psoriatické artritidy. Cílem je zahájení léčby před vznikem ireverzibilního poškození kloubů.

    Psoriatická artritida se často neohlásí klinicky patrnými symptomy léta od vzniku psoriázy. Toto okno otevírá lékařům šanci rozpoznat pacienty s vyšším rizikem rozvoje psoriatické artritidy. Epidemiologické studie hodnotící rizikové faktory psoriázy nebyly až donedávna předmětem výzkumů. Bylo rozpoznáno pouze velmi málo rizikových faktorů prostředí (jako je obezita a kouření). Identifikace rizikových faktorů psoriatické artritidy představuje naději na zlepšení schopnosti včasné diagnostiky tohoto onemocnění a jeho prevenci díky modifikaci rizikových faktorů.

    (hak)

    Zdroje:

  1. Soltani-Arabshahi, R. Archives of Dermatology, July 2010; vol 146: pp. 721–726.
  2. Ogdie, A. and Gelfand, J. Archives of Dermatology, July 2010; vol 146: pp. 785–788.


Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#