#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Neúplný deficit hypotalamických hormonů u hypotalamického hypopituitarismu vzniklého na podkladě staršího traumatu mozku

15. 5. 2019

Poranění hlavy a mozku může kromě akutních život ohrožujících stavů, jako jsou epidurální či subdurální krvácení, vzácně způsobit i hormonální dysbalanci.

Poranění hlavy a mozku může kromě akutních život ohrožujících stavů, jako jsou epidurální či subdurální krvácení, vzácně způsobit i hormonální dysbalanci. Jeden takový případ popsali japonští lékaři z Jichi Medical University Saitama Medical Center v odborném medicínském časopise Endocrine Journal.

Kazuistika

Na kliniku byl přijat 62letý muž k určení patogeneze dlouhotrvající hypoglykémie. Přijat byl v bezvědomí, přičemž jeho plazmatická hladina glukózy byla 1,4 mmol/l. Dle anamnézy utrpěl ve věku 31 let úraz hlavy při dopravní nehodě a několik dní zůstal v bezvědomí.

Při vstupním fyzikálním vyšetření byl pacientovi naměřen krevní tlak 114/70 mmHg, puls 72 za minutu a BMI 17,8 (43,4 kg hmotnosti při 156,1cm výšky), což signalizuje podváhu.

Pacient měl navíc hypogonadální tvář s minimem vousů a atrofická varlata o objemu pouhých 1–2 ml.

Laboratorní vyšetření prokázalo plazmatickou hladinu glukózy 4 mmol/l, sodíku 133 mmol/l, chloridů 100 mmol/l a draslíku 4,1 mmol/l. Hladina inzulinu byla méně než 1,0 uUI/ml, ACTH 45,8 pg/ml, sérový kortizol 53 ug/l a volný kortizol v moči méně než 45 ug/den. Ostatní biochemické výsledky byly následující: hematokrit 28 %, hladina aldosteronu 63 pg/ml a testosteronu méně než 0,05 ng/ml, TSH 2,0 uUI/ml, fT4 0,7 ng/dl a sérový prolaktin 29 ng/ml.

Hladiny všech hormonů se zvýšily v reakci na podání směsi exogenního kortikotropin-releasing hormonu (CRH), luteotropin-releasing hormonu (LH-RH), tyreotropin-releasing hormonu (TRH) a somatotropin-releasing hormonu (GRH). Přes to všechno se ale neobjevila žádná odezva v hladinách ACTH na hypoglykémii (vyvolaná podáním inzulinu), stejně jako se ani nedostavila zvýšená sekrece luteinizačního hormonu (LH) a folikuly stimulujícího hormonu (FSH) jako reakce na podání klomifenu.

Vyšetření magnetickou rezonancí pak odhalilo naprosto atrofovanou hypofýzu v prázdném sella turcica, nález v hypotalamu byl ale zcela v normě. Pacient byl následně léčen podáváním hydrokortizonu, po jehož podání v dávce 20 mg denně došlo ke zvýšení glykémie z 4 mmol/l na 5,5 mmol/l a koncentrace sodíku ze 133 mmol/l na 138 mmol/l.

Lékaři tento případ uzavřeli jako neúplný deficit hypotalamických hormonů, ke kterému došlo v důsledku traumatického poranění hlavy, jejž pacient prodělal před 31 roky.

(kam)

Zdroj: Saito T. et al.: Incomplete Deficiency of Hypothalamic Hormones in Hypothalamic Hypopituitarism Associated with an Old Traumatic Brain Injury. Endocr J. 2009 Jul 29



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#