#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Na cestovatelské střevní potíže zabírá nejlépe prevence!

9. 5. 2015

"Faraonova pomsta" není zákeřnou nemocí postihující návštěvníky prastarých egyptských hrobů. Jde o velmi bolestivé průjmové onemocnění, jež trápí mnoho turistů. Tyto zažívací obtíže dokážou člověka na několik dní vyřadit z běžného provozu, a přitom se jim lze vyhnout vhodnou prevencí.

Pití vody z kohoutku by mělo být tabu pro každého cestovatele – tato tekutina není pro zahraniční návštěvníky bez převaření pitná.

  • Při návštěvě země tedy konzumujte pouze balenou vodu a vždy raději zkontrolujte, zda není porušený uzávěr lahve. Někteří obchodníci totiž za vidinou vyššího zisku plní lahve kohoutkovou vodou, kterou následně prodávají nic netušícím turistům.
  • Tekutinu z plastu používejte i k čištění zubů a ústní hygieně.
  • Při sprchování se vyvarujte kontaktu vody s ústní dutinou.
  • V restauracích mimo hotelové zařízení trvejte na tom, aby vám pití donesli v originální lahvi.
  • Vyhýbejte se pro jistotu i konzumaci nápojů s ledem, může být totiž vyroben právě z kohoutkové vody.

Pozor na teplotní šok

I když si dovolenou chcete maximálně užít, v prvních dnech se vyhýbejte dlouhému pobytu na slunci. Náhlá změna teploty je totiž pro organismus výrazná zátěž, která může též způsobit rozvoj průjmového onemocnění. Při pobytu na slunci se také vyhýbejte přechlazeným nápojům s ledem. Rozvoj „faraonovy pomsty“ může urychlit časté střídání horka a chladu. Navzdory tropickým teplotám v okolním prostředí tak nastavte klimatizaci v pokoji na rozumnou míru. Lékaři doporučují udržovat teplotu v místnosti v rozmezí 21 až 25 °C.

Střídmost v jídle

Průjmové onemocnění nelze svádět pouze na změnu klimatických podmínek či pití závadné vody z kohoutku. Řada případů zažívacích obtíží je vyvolána i nestřídmostí v jídle. Luxusní hotelové resorty nabízejí množství lahodných pokrmů. Pokud si však na talíř naložíte hovězí steak, smaženou rybu, porci hranolků a horu vyhlášených egyptských dezertů, značně riskujete zdraví svého zažívacího systému. Přejídáním se totiž usnadňuje přestup nebezpečných bakterií do střev, díky čemuž dochází k rozvoji průjmového onemocnění. I na dovolené se proto snažte redukovat objem snědených jídel. 

Dbejte na řádnou hygienu

Před každým jídlem si myjte ruce a popřípadě použijte i dezinfekci na bázi alkoholu. Ohledně stravování platí jednoduchá poučka: uvař to, upeč to, oloupej to, nebo na to zapomeň! Každý servírovaný pokrm by měl projít tepelnou úpravou. Zásadně se vyhýbejte konzumaci neloupaného ovoce a zeleniny. Pokud přece jen neodoláte plodům se slupkou, omyjte je balenou vodou. Symbolem egyptské kultury je ibiškový čaj. Tradiční nápoj se podává teplý i studený. Jeho konzumace by neměla být problémem, čaj totiž při výrobě prochází varem. Pití ibiškového nápoje se však vyhýbejte v situacích, kdy pochybujete o hygieně tamního hostitele.

Léčba "faraonovy pomsty"

  • Nejdůležitějším prvkem v terapii průjmového onemocnění je dostatečný příjem tekutin, nejlépe v podobě balené vody nebo ovocných čajů.
  • Často se též využívají léky s dezinfekčním účinkem na střevní výstelku – přípravky si můžete přivézt z domova nebo zakoupit v místní lékárně. O volbě konkrétního léčiva se můžete poradit se svým lékařem.
  • Pokud průjmy doprovází horečka, nevolnost a zvracení, raději navštivte zdravotnické zařízení. Egyptští lékaři jsou na rozličné střevní potíže velmi dobře připraveni. Nasazením účinné terapie tak umějí rychle ulevit od nepříjemných příznaků.

(holi)

Zdroj: www.tripadvisor.co.uk



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#