#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Musíte v noci na záchod? Zjistěte proč

15. 5. 2019

Musíte každou noc alespoň jednou navštívit toaletu? Pak vězte, že trpíte nočním močením neboli nykturií. Ta může být nezávažným příznakem stárnutí, ale někdy signalizuje závažnou chorobu. Narušení spánkového cyklu navíc vede ke vzniku závažných komplikací, které vůbec nepřispívají k fyzickému ani duševnímu zdraví organismu.

Nykturie jako příznak

Noční močení může trápit muže i ženy všech věkových kategorií. Pravdou je, že nykturií trpí především starší jedinci. Nutkání na záchod, které narušuje klidný spánek, může být poměrně nezávažným příznakem stárnutí organismu. Avšak nezřídka je projevem závažné a dosud neobjevené nemoci. Co všechno tedy může stát za vznikem nykturie?

  • Problémy s prostatou,
  • menopauza,
  • těhotenství,
  • vedlejší účinky léků,
  • onemocnění ledvin a močového měchýře,
  • choroby srdce,
  • poruchy spánku,
  • faktory životního stylu (alkohol, kofein, nadbytečný příjem tekutin).

 

Noční probouzení nesvědčí zdraví

Spánek je přirozenou součástí lidského života. Během něj dochází k regeneraci psychické i fyzické složky lidského organismu. Noční návštěvy toalety ale dokážou spolehlivě narušit kvalitu spánkového cyklu. Výsledkem je vznik mnoha zdravotních neduhů. Spánek je nanejvýš důležitý pro obnovu mozkové tkáně. Mozek nám dává nedostatek odpočinku zřetelně najevo ospalostí, změnami nálad, depresemi, nervozitou, agresivitou, poruchami pozornosti a paměti. Nejinak je tomu u ostatních orgánů, které taktéž potřebují ke své regeneraci odpočinek. Jedinci s nykturií jsou tak ohroženi vznikem vysokého tlaku krve, infarktu myokardu, cévní mozkové příhody, obezity či cukrovky.

 

Zvýšené riziko úrazů

Výzkumy jasně ukazují, že nykturie stojí za zvýšením úmrtnosti. Příznak, který je často neprávem přehlížen, se tak stává nenápadným zabijákem. Kromě nemocí srdce a cév jsou závažnými komplikacemi pády a epizody mikrospánku. Narušený spánkový cyklus totiž vede k vzniku značné ospalosti během následujícího dne. Zejména starší jedinci jsou poté náchylní k pádům, které mohou způsobit nepříjemná zranění v podobě krvácení a zlomenin. Mikrospánek za volantem se zase nejednou stává příčinou závažných dopravních nehod.

Noční močení rozhodně není radno podceňovat. Nykturie je totiž problémem mnoha podob, od těch méně závažných až po život ohrožující. V každém případě je lepší navštívit svého ošetřujícího lékaře a svěřit se mu se svými obtížemi.

(holi)

Zdroje:
www.sleephealthfoundation.org.au
www.drugs.com
www.prnewswire.com



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#