#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Moderní léčba diabetu II. typu chrání i srdce!

23. 3. 2016

Vždy, když se objeví nový lék, odborníci i pacienti doufají, že bude umět zdraví po všech stránkách vylepšit. U inovativních léčiv proti cukrovce druhého typu tomu tak nejspíše opravdu bude.

Stále vyšší nároky

Možností řešení diabetu II. typu stále přibývá. Požadavky na nová léčiva však přesto stoupají. Už nestačí, aby lék účinně snižoval glykémii. Moderní preparáty musejí kromě jiného postrádat nežádoucí účinky, které přispívají k rozvoji kardiovaskulárních chorob, a pokud možno jim i aktivně předcházet. Tyto podmínky splňuje nová skupina léků, které se nazývají inhibitory dipeptydylpeptidázy-4, ale říká se jim jednoduše gliptiny.

Mnohočetné účinky

Gliptiny fungují následujícím způsobem:

  • zpomalují vyprazdňování žaludku,
  • zlepšují vylučování inzulinu ve slinivce břišní,
  • snižují sekreci opačně působících hormonů,
  • zmenšují chuť k jídlu.

Dále gliptiny zlepšují funkci výstelky cév, která má značný význam nejen pro zánět. Zpomalují rozvoj aterosklerózy a tím chrání před ischemickou chorobou srdeční a cévní příhodou mozkovou. Ale též brání vzniku ischemické choroby dolních končetin, která nezřídka končí amputací. Pacientům, kteří již těmito komplikacemi aterosklerózy trpí, pomáhají gliptiny snášet výkyvy v krevním zásobení tkání a zamezují jejich poškození po obnovení průtoku. Byly pozorovány i další účinky, jako zlepšení lipidového spektra a snížení krevního tlaku.

Jsou i protizánětlivé

Přestože z chemického hlediska jsou mezi nimi celkem výrazné rozdíly, jako skupina prokázaly gliptiny výše uvedené blahodárné účinky. Jedním z těch hlavních je, že zmírňují zánět. Součástí mnoha civilizačních chorob, mezi které se diabetes druhého typu řadí, je velmi mírný, ale všudypřítomný, tedy celotělový zánět. Látky, které zánět zprostředkují, potom přispívají k dalšímu rozvoji těchto onemocnění i jejich komplikací. A právě tomu mohou gliptiny zabránit.

Gliptiny se staly brzy po svém uvedení do praxe široce používanými léky. Pacienti i lékaři do nich vkládají velké naděje a věří, že z dlouhodobého hlediska významně zlepší vyhlídky dnešních diabetiků.

(pez)
Zdroj:
Fisman E. Z., Tenenbaum A. Antidiabetic treatment with gliptins: focus on cardiovascular effects and outcomes. Cardiovasc Diabetol. 2015 Sep 29; 14: 129; doi: 10.1186/s12933-015-0294-0. PubMed PMID: 26415691; PubMed Central PMCID: PMC4587723.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#