#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Malárie by měla být vymýcena do roku 2030

9. 7. 2015

Malárie je jedna z nejnebezpečnějších nákaz, které každoročně podlehne více než milion nemocných. Nejčastěji se vyskytuje v subsaharské Africe a jihovýchodní Asii. Díky rozšířené dopravě, cestování a teplejšímu podnebí se s ní ale můžeme setkat i v jižní Evropě a výjimečně též u nás.

Původcem malárie je parazit zvaný Plasmodium. Vakcína proti některým jeho druhům již existuje, zatím ale není dostupná pro normální použití. Pro výrobu bezpečné očkovací látky je nutná ještě řada testů a klinických zkoušek. V současné době probíhají studie na účinnost tří různých vakcín. Odhady, kolik času a peněz bude ještě potřeba, aby bylo možné je bez obav začít používat, jsou různé. Průměrně stojí vývoj nového léku přes půl miliardy dolarů. Díky tomu, že se v posledních letech věnuje malárii celosvětově stále více pozornosti, jsou veškeré procesy spojené se získáváním nezbytných licencí rychlejší a snazší. Významně se na tom podílí i Světová zdravotnická organizace (WHO).

  • Ta pokládá vymýcení malárie za jeden ze svých hlavních cílů.
  • Na konferenci konané v rámci Světového dne malárie, který připadá na 25. dubna, byly stanoveny strategie pro následujících 15 let.
  • Zástupci 41 nejvíce ohrožených států se zde dohodli, že do roku 2030 by se výskyt i úmrtnost měly snížit o 90 %.

Repelent a dlouhé rukávy

Před cestou do malarických oblastí se většina cestovatelů ptá, jak se před malárií chránit. Jelikož přenašečem nebezpečných plasmodií jsou komáři, nejúčinnější prevencí nákazy jsou:

  • repelenty,
  • moskytiéry,
  • dlouhé rukávy i nohavice,
  • v některých oblastech i preventivní léčba antimalariky.

Podávání těchto léků zabraňuje propuknutí nemoci v případě, že došlo k jejímu přenosu nakaženým komárem. Preparáty se většinou berou již před odjezdem, během celého pobytu a ještě několik týdnů po příjezdu. Zda jsou antimalarika pro vámi navštěvovanou oblast vhodná a jak je přesně užívat, to vám poradí specialista na cestovní medicínu. 

(jez)

Zdroje: 
http://www.malariavaccine.org/malvac-vaccine-faqs.php
http://www.who.int/malaria/en/



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#