#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léky podávané „druhou stranou“ aneb Nebojte se klyzmatu

15. 5. 2019

Nespecifické střevní záněty jsou velmi nepříjemné a vlekoucí se onemocnění. Způsobů, jak si s nimi poradit, je mnoho. Jedním z nich je podávání léků prostřednictvím konečníku.

Nespecifické střevní záněty jsou velmi nepříjemné a vlekoucí se onemocnění. Způsobů, jak si s nimi poradit, je mnoho. Jedním z nich je podávání léků prostřednictvím konečníku.

Ulcerózní kolitida a Crohnova nemoc jsou chronická zánětlivá střevní onemocnění. Jejich příčina není zcela známa, na jejich vzniku se ale podílí imunitní systém a chybná imunitní reakce. Při jejich léčbě je třeba pravidelně podávat léky, které snižují zánět a chrání střevní sliznici. A to i v době, kdy je pacient zcela bez příznaků a onemocnění se nachází v remisi.

Účinná blokáda

Mezi protizánětlivé léky patří i aminosalicyláty. Dokážou blokovat aktivitu tzv. mediátorů zánětu – látek zodpovědných za rozvoj zánětu i za růst buněk, který ve stěně trávicího traktu jejich vlivem probíhá a který může vyústit až ve zvrat v nekontrolované nádorové bujení.

Nálevy uleví

Bylo prokázáno, že podání léků ústně je účinné u velmi rozsáhlého onemocnění. Rektální podávání – tedy přes konečník, formou rektální suspenze a nálevů, pasty nebo čípků – je účinné při léčbě ulcerózní kolitidy postihující konečné úseky tlustého střeva – tedy esovitou kličku konečníku.

Snažte se překonat strach

Pokud vám lékař tuto možnost léčby nabízí a jste vhodnými kandidáty, můžete ji bez obav využít a těžit z jejích výhod. Lékař by měl být připraven odpovědět na všechny vaše otázky a v případě, že zjistíte, že vám léčba nevyhovuje, ji můžete změnit.

Aplikace jen jednou denně

Lék se obvykle aplikuje jednou denně – večer před spaním – do konečníku. Lék je uložen v lahvičce se speciálním uzávěrem, který umožňuje kontrolovat aplikované množství léku a tak zabránit nechtěnému úniku.

V těhotenství ano, ale…

Léčba je možná i v průběhu těhotenství a kojení. Pouze však v případě, že její přínos převáží možná rizika. Lék totiž v malém množství prochází placentou a přechází do mateřského mléka.

(hak)

Zdroj: Gut 2005; 54: 960–965.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#