#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčba psoriázy – terapie etanerceptem a úzkospektrým UVB světlem

15. 5. 2019

Lupénka je závažné zánětlivé onemocnění, které často pro efektivní zvládnutí příznaků vyžaduje systémovou terapii. V léčbě se mimo jiné používá etanercept a úzkospektré ultrafialové světlo B o vlnové délce 310–312 nm (NB-UVB).

Lupénka je závažné zánětlivé onemocnění, které často pro efektivní zvládnutí příznaků vyžaduje systémovou terapii. V léčbě se mimo jiné používá etanercept a úzkospektré ultrafialové světlo B o vlnové délce 310–312 nm (NB-UVB).

V časopise Journal of Drugs in Dermatology byla publikována studie, která měla za cíl ověřit účinnost a snášenlivost právě kombinované léčby etanerceptem a NB-UVB. Během 12 měsíců byl ve skupině 86 pacientů s psoriázou podáván etanercept v dávce 50 mg dvakrát týdně a dále byla třikrát týdně prováděna fototerapie NB-UVB.

Dávka UVB se přizpůsobovala podle následujícího schématu. O zvýšení dávky bylo rozhodnuto, pokud se neobjevil erytém, při asymptomatickém erytému se dávka neměnila a při symptomatickém erytému se dávka vždy vrátila na předchozí hladinu. Dávka etanerceptu naproti tomu zůstávala konstantní.

Prvotní kritérium úspěchu léčby bylo stanoveno jako 75% zlepšení v indexu PASI (Psoriasis Area and Severity Index) – tedy PASI 75. Později se přidaly PASI 90, PASI 100 a index DLQI (Dermatology Life Quality Index), vycházející z osobního hodnocení pacientů.

Ve 12. týdnu dosáhlo 26 % pacientů ve studii PASI 100, celkem 58 % pacientů dosáhlo PASI 90 a 85 % se zlepšilo na PASI 75. Průměrné zlepšení oproti původnímu stavu v indexu DLQI bylo 84%. Nebyly zaznamenány žádné neočekávané nebo nežádoucí účinky.

Dvanáctitýdenní kombinovaná terapie etanerceptem a fototerapií NB-UVB byla dobře tolerována a přinesla klinicky významné zlepšení symptomů u mírné a těžké psoriázy. Kromě těchto výsledků, které vzešly z pacienty zaznamenávaného hodnocení, bude zapotřebí v budoucnu provést kontrolovanou klinickou studii se zaměřením na bezpečnost a účinnost popisované kombinované léčby psoriázy.

(ian)

Zdroj: Kircik, Bagel: Utilization of narrow-band ultraviolet light B therapy and etanercept for the treatment of psoriasis (UNITE): efficacy, safety, and patient-reported outcome. J Drugs Dermatol, 2008, 7 (3), 245–253.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#