#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčba opioidy a obnova imunitních funkcí u pacientů závislých na heroinu

15. 5. 2019

Vědci se stále zabývají spektrem účinků opioidních látek a nyní se objevily zprávy o jejich vlivu na imunitní odpověď.

Vědci se stále zabývají spektrem účinků opioidních látek a nyní se objevily zprávy o jejich vlivu na imunitní odpověď. Díky studiím uskutečněným na pokusných zvířatech i na lidech bylo prokázáno, že opioidní látky významně zasahují do imunity vrozené i získané. Na molekulární úrovni se opioidy chovají jako cytokiny a působením na jejich receptory v centrálním nervovém systému i v periferii pozměňují konečnou imunitní reakci. V posledních letech máme k dispozici výsledky, z nichž se dá předpokládat, že různé opioidní látky mohou mít odlišný efekt působení na imunitní systém.

Hlavním účinkem dokumentovaným u injekčních uživatelů heroinu je významný rozvoj imunosuprese. Na druhou stranu nebyly u dlouhodobě účinkujících opioidů, jako jsou metadon a buprenorfin, při zvířecích studiích nalezeny ani náznaky imunosupresivní aktivity. To vedlo před několika lety k vyslovení hypotézy, že u pacientů závislých na heroinu by bylo možné obnovit pozměněnou buněčnou imunitu převedením na substituční terapii metadonem či buprenorfinem.

Daná hypotéza byla nedávno pozitivně přehodnocena. Skupina vědců srovnávala imunitní odpověď u pacientů závislých na heroinu v probíhající substituční léčbě, u neléčených závislých a u zdravých kontrol. Výsledky studie potvrdily "imunoprotektivní" účinky dlouhodobě působících opioidů.

Je velmi pravděpodobné, že schopnost opioidních látek modulovat imunitní reakce souvisí s častým výskytem infekčních onemocnění spojených s injekčním užíváním heroinu. Zde se uplatňuje hlavně nitrožilní způsob aplikace a určitý životní styl, nyní však můžeme mezi spolučinitele vzniku závažných infekcí řadit také heroinem navozený pokles imunity. Frekventovaným onemocněním je hepatitida C, v jejíž léčbě se dají naopak očekávat příznivější výsledky při využití imunoprotektivního efektu metadonu či buprenorfinu.

(gepi)

Zdroj: Heroin Addict Relat Clin Probl 2008; 10 (4): 39–44.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#