#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Krymsko-konžská hemoragická horečka v Eurasii

14. 5. 2019

Krymsko-konžská hemoragická horečka patří mezi zoonózy přenášené klíšťaty a je způsobována virem ze skupiny nairovirů. K nákaze člověka většinou dojde kousnutím klíštěte nebo kontaktem s krví či tkání infikovaného dobytka.

Krymsko-konžská hemoragická horečka (Crimean-Congo haemorrhagic fever, CCHF) patří mezi zoonózy přenášené klíšťaty a je způsobována virem ze skupiny nairovirů (Bunyaviridae). K nákaze člověka většinou dojde kousnutím klíštěte nebo kontaktem s krví či tkání infikovaného dobytka. Zdravotničtí pracovníci se mohou nakazit přímým kontaktem s porušenou kůží či sliznicí nebo poraněním kontaminovanou injekční jehlou.

Inkubační doba trvá jeden až sedm dní a nástup onemocnění je obvykle náhlý. Příznaky zahrnují vysokou horečku, bolesti hlavy, únavu, bolesti svalů, bolesti břicha, nevolnost, zvracení, průjem a hemoragii spolu s trombocytopenií. Mortalita se do značné míry liší mezi jednotlivými zeměmi (2 až 80 %).

Epidemiologie

Onemocnění se vyskytuje endemicky v Africe, Asii a v Evropě na Balkánském poloostrově a teritorium výskytu se postupně zvětšuje. Od roku 2000 byl zvyšující se počet případů hlášen z Turecka, Kosova, Albánie, Bulharska, Řecka, Íránu, Pákistánu, Afghánistánu, Ruska, Kazachstánu, Tádžikistánu, Gruzie, Mauretánie, Keni, Senegalu a Jihoafrické republiky.

  • Rusko – CCHF je vážným problémem v oblastech měst Astrachaň, Volgograd, Rostov a Stavropol, dále v Kalmycku a Dagestánu. V letech 2000 až 2008 bylo v Rusku hlášeno přes 1 150 případů CCHF s padesáti úmrtími. Mortalita se pohybuje mezi 1,7 a 11,1 % (průměr 3,2 %).
  • Turecko – první případ CCHF byl z Turecka hlášen v roce 2002. Od té doby počet případů dramaticky vzrostl ze 17 v roce 2002 na 1 318 v roce 2009 s mortalitou 5,1 %. Séroprevalence ve vysoce rizikových populacích je 12,8 %.
  • Bulharsko – počet případů CCHF v Bulharsku od padesátých let minulého století postupně klesal na 196 případů mezi lety 1997 až 2008. Onemocnění je nejčastější ve východních a jižních provinciích a má sezónní charakter – obvykle se vyskytuje v období od dubna do září.

(vek)

Zdroj:
Leblebicioglu H: Crimean-Congo haemorrhagic fever in Eurasia. Int J Antimicrob Agents. Publikováno on-line 30. srpna 2010. doi: 10.1016/j.ijantimicag.2010.06.020



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#