#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Když vláknina dětským střevům neprospívá

15. 5. 2019

Onemocnění střev, jako je ulcerózní kolitida a Crohnova choroba, vyžaduje specifické stravování. U dětského pacienta navíc do hry přistupují další faktory – růst a celkové prospívání.

Vhodná a dostatečná strava je důležitá při jakémkoli onemocnění.
Onemocnění střev, jako je ulcerózní kolitida a Crohnova choroba, vyžaduje správné stravování o to více. U dětského pacienta navíc do hry přistupují další faktory – růst a celkové prospívání. Jakou stravu tedy zvolit a jakých potravin se naopak vyvarovat, abychom dětem se střevním zánětem co nejvíce prospěli?

V první řadě je nutno říci, že neexistuje konkrétní škodlivá nebo jasně přínosná potravina. Vždy je nutné zajistit optimální příjem všech potřebných živin (cukry, tuky, bílkoviny, vitaminy, minerály, stopové prvky). Dieta nebo spíše vhodná volba potravin při střevních zánětech se odvíjí od aktuálního stavu. S ohledem na fázi onemocnění se volí vhodné potraviny a jiné se naopak nedoporučují, a to pokud možno vždy ve spolupráci s ošetřujícím lékařem.

„Kartáč“ střev

Dojde-li v rámci střevního zánětu k určitému zúžení střevního průsvitu nebo pokud jsou na střevní sliznici přítomna zánětlivá ložiska, lékař může doporučit dietu se sníženým obsahem vlákniny nebo její úplné vynechání ze stravy. Důvodem je dráždivý vliv vlákniny na střevní stěnu. Vláknina ve střevě funguje mimo jiné jako „kartáč“, který mechanicky pomáhá čistit střevní stěnu. Za normálních okolností je to velmi přínosné, v zánětlivě změněném střevě však může vláknina stav ještě zhoršit a zúžené střevo může i ucpat.

Tekutiny jako pohlazení žaludku

V akutní fázi zánětu je velmi důležité dbát na dostatečný příjem kvalitních potravin bohatých na energii. Přesnou dietu určí ošetřující lékař. Někdy je nutné převést dítě na tekutou stravu, případně na podávání potravy pomocí zavedené sondy (hadičky vedoucí do trávicí trubice).

Vitaminy? Ano, ale...

Podávání vitaminových a podpůrných rostlinných přípravků je obecně možné, ale je to třeba vždy raději konzultovat s ošetřujícím lékařem. Tyto přípravky totiž mohou v některých případech negativně ovlivňovat účinek podávaných léků. Naopak lékař podle potřeby může vitaminové a další podpůrné přípravky doporučit. Přínosné bývá také užívání probiotik, která pomáhají navodit normální bakteriální osídlení střevní sliznice.

Zdroj:

(zak)


Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#