#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Když už na cukrovku cvičení ani dieta nestačí

9. 5. 2015

Při cukrovce 2. typu je kontrola hladina glukózy v krvi naprosto zásadní. Čím více se totiž bude odchylovat od normy, tím více roste riziko a rychlost rozvoje chronických komplikací diabetu (postižení sítnice, ledvin aj.). Nejlépe tomu zabrání dieta a cvičení. Pokud ale selžou, přicházejí na řadu léky.

Diabetes 2. typu patří mezi onemocnění zapříčiněná více různými faktory a mechanismy. Pomocí léků, tzv. antidiabetik, lze zasáhnout do mechanismů jejího rozvoje, ale nelze ji úplně vyléčit. Medikace by měla nastoupit teprve tehdy, když samotná dieta a cvičení už nestačí udržet hladinu glukózy v normě. Pohyb a vhodná strava ovlivňují organismus přirozeným způsobem a navíc bývají i účinnější, zatímco tableta je pro organismus čímsi umělým. Pokud jsou ale přirozené regulační mechanismy již slabé, přicházejí ke slovu právě antidiabetika.

Cukr stále hlídejte

Přestože máte nasazenou léčbu, nepřestávejte si glykémii pravidelně kontrolovat.

  • Časem vám totiž nastavená terapie nemusí kvůli postupujícímu selhávání B-buněk Langerhansových ostrůvků, kde se inzulín normálně produkuje, stačit.
  • Může pak být potřeba dávkování léků zvýšit, změnit léčivý přípravek za jiný nebo přidat ke stávajícímu další. 

Pokud máte podezření, že jste těhotná a berete antidiabetika, okamžitě navštivte svého lékaře. Velká část přípravků proti diabetu nebyla v souvislosti s těhotenstvím zkoumána. Obecně se za nejbezpečnější lék proti cukrovce v těhotenství považuje inzulín.

A co váha? 

Při užívání některých antidiabetik se sice může stát, že vám pár kil na váze přibyde, ale není tomu tak vždycky. Může se to dít z různých příčin – například zvýší-li se chuť k jídlu nebo pokud tělo začne více zadržovat vodu. Obzvláště u novějších přípravků tyto potíže často odpadají. Dokonce existují i léčiva, při jejichž užívání se hubne.

Riziko hypoglykémie

Nebezpečí hypoglykémie (snížené hladiny glukózy v krvi) je otázkou pouze určitých skupin léčiv. Pokud vám lékař některý z těchto léků předepíše, na tuto skutečnost vás upozorní.

(ivh)

Zdroje:
MOSES, Robert G. Combination Therapy for Patients with Type 2 Diabetes: Repaglinide in Combination with Metformin. Dostupné z: www.medscape.com 
www.ema.europa.eu
www.ema.europa.eu
www.ema.europa.eu



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#