#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kazuistika: na glykogen bohatý světlobuněčný karcinom neagresivní povahy

15. 5. 2019

Na glykogen bohatý světlobuněčný karcinom je vzácný histologický typ karcinomu prsu. Obecně je tento typ nádoru spojován se špatnou prognózou.

Na glykogen bohatý světlobuněčný karcinom je vzácný histologický typ karcinomu prsu. Obecně je tento typ nádoru spojován se špatnou prognózou. V kazuistice, která byla nedávno zveřejněna v časopise World Journal of Surgical Oncology, je prezentován ojedinělý případ tohoto nádoru s příznivým biologickým chováním.

Pacientkou byla žena ve věku 59 let s hmatným ložiskem v horním zevním kvadrantu levého prsu. Léze byla pohyblivá, bez příznaků invaze do kůže. Axilární uzliny nebyly hmatné. Na mamogramu se zobrazilo ohraničené laločnaté ložisko o průměru 3,5 cm. Nález byl bez známek malignity, měl charakter fibroadenomu. Ultrazvukové vyšetření odhalilo solidní, hypoechogenní a dobře ohraničenou masu o průměru 3,5 cm. Provedené krevní testy však ukázaly zvýšenou hladinu markeru Ca 15-3.

Později se ukázalo, že na starším mamografickém vyšetření provedeném před čtyřmi lety bylo již nádorové ložisko viditelné, jeho velikost byla zhruba poloviční. Klinicky tehdy nebylo hmatné a bylo ponecháno in situ za předpokladu, že se jedná o benigní lézi.

U pacientky bylo provedeno komplexní stagingové vyšetření s negativními výsledky, avšak biopsie z ložiska odhalila invazivní karcinom. Pacientka proto podstoupila modifikovanou radikální mastektomii.

Histologicky byl nádor identifikován jako na glykogen bohatý světlobuněčný karcinom. Z axily bylo odebráno 14 uzlin, všechny s negativními výsledky. Po chirurgickém výkonu byla zahájena chemoterapeutická léčba inhibitorem aromatázy exemestanem a v současnosti je pacientka bez známek onemocnění již 48 měsíců.

První případ světlobuněčného karcinomu prsu z buněk bohatých na glykogen byl popsán v roce 1981. Tento typ nádoru je často spojen se vtažením kůže, retrakcí bradavky a bolestí. Prognóza těchto nádorů bývá obvykle podobná jako prognóza invazivního duktálního karcinomu nebo ještě horší. Uvedená raritní kazuistika však dokumentuje případ pacientky s nejméně čtyřletou historií pomalého růstu tohoto typu nádoru.

(vek)

Zdroj: Markopoulos C, et al. Glycogen-rich clear cell carcinoma of the breast. World J Sur Oncol 2008;6:44.



Štítky
Dětská onkologie Onkologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#