#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Karcinom z bazálních buněk u pacienta po transplantaci ledviny

15. 5. 2019

Imunosupresivní léčba po transplantaci ledvin výrazně zvyšuje riziko vzniku kožních malignit, například bazaliomů. Vzhledem k tomu, že počet transplantovaných pacientů stoupá, zvyšuje se i počet těch, kteří na tyto kožní defekty trpí.

Imunosupresivní léčba po transplantaci ledvin výrazně zvyšuje riziko vzniku kožních malignit, například bazaliomů. Vzhledem k tomu, že počet transplantovaných pacientů stoupá, zvyšuje se i počet těch, kteří na tyto kožní defekty trpí. Možností odstranění je několik, jednou z moderních metod je užití laserové a fotodynamické terapie. Případ takového užití publikovali britští lékaři v odborném medicínském periodiku Cases journal.

Kazuistika

Na kliniku popálenin a plastické chirurgie nemocnice v Morristone byl přijat 66letý pacient z důvodu léčby roztroušených malignit kůže. V jeho 36 letech mu bylo diagnostikováno onemocnění polycystickou chorobou ledvin, která byla až do roku 1999 léčena kvůli poklesu ledvinných funkcí pravidelnou dialýzou. V březnu 1999 podstoupil transplantaci, po níž 10 let užíval cyklosporin v dávce 75 mg denně. Během užívání cyklosporinu se u něj vyvinulo několik kožních lézí, které byly řešeny jak chirurgicky, tak i kryoterapií či pomocí laseru. Celkem pět z nich bylo potvrzeno jako bazocelulární karcinom.

Po dohodě s pacientem lékaři přistoupili v odstraňování kožních malignit ke kombinaci laserové a fotodynamické terapie. Jako laser byl použit CO2 laser nastavený na 150 mJ, 10H z s 2mm rovnoběžným svazkem paprsků, kterým byla vaporizována svrchní vrstva bazocelulárního karcinomu. Fototerapie byla prováděna pomocí fotosenzitivujícího činidla methylaminolevulinátu osvětleného LED lampou nastavenou na vlnovou délku 631 nm, s výkonem 37 J/cm2 po dobu 7 minut a 24 sekund.

Pro tuto kombinaci technik se lékaři rozhodli proto, že během tří let, po které tuto kombinaci vyzkoušeli na více než 90 pacientech, nedošlo u žádného z nich k recidivě takto odstraněného karcinomu.

Doporučení britských lékařů

Jak uvádějí autoři této kazuistiky, na své klinice léčí bazocelulární karcinomy vždy pomocí kombinace laser/fototerapie. Aktinokeratózy pak řeší pouze pomocí fotodynamické terapie, jedině v případě hyperkeratózy nádoru léčbu kombinují s excizí nebo laserem. Potvrzené karcinomy ze skvamózních buněk pak stejně jako nádory, u nichž selhala moderní estetická léčba, řeší lokální excizí.

(kam)

Zdroj: Shokrollahi K, et al. Basal cell carcinoma treated successfully with combined CO2 laser and photodynamic therapy in a renal transplant patient: a case report. Cases J 2009(Aug 11);2:7920.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#