#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak udržet cukrovku II. typu na uzdě? Hlavně sebekázní!

30. 3. 2016

Léčba diabetu druhého typu je do značné míry závislá na kázni pacienta. Pokud se snaží, může úspěšně využívat řadu metod, které mu umožní vyhnout se komplikacím, nebo je alespoň oddálit. Laxní přístup cukrovku rozhodně nijak nezlepší.

Léčba diabetu druhého typu zahrnuje čtyři základní strategie:

  1. zdravé stravování,
  2. pravidelné cvičení,
  3. monitorování hladin krevního cukru,
  4. užívání perorálních antidiabetik nebo inzulinu.

Vaření s indexem

Mnoho lidí si myslí, že diabetická strava znamená úzkostlivě se vyhýbat cukru a jinak jíst v podstatě cokoli. Praxe je ale jiná. Osoby s cukrovkou by měly konzumovat především:

  • zeleninu,
  • celozrnné obiloviny,
  • libové maso,
  • nízkotučné mléčné výrobky.

Tyto potraviny je vhodné doplnit menším množstvím ovoce a ořechů. Samozřejmě je výhodou, když se výrazně sníží přísun škrobů i cukrů (a to i z ovoce). Co vás musí zajímat, je glykemický index potravin. Potravina s vysokým indexem způsobí rychlý vzestup hladiny krevního cukru a u zdravého člověka i inzulinu. Inzulin pak o to rychleji množství cukru opět sníží a jedinec má dříve hlad. U diabetika je glykemický index důležitý kvůli udržení stabilnější hladiny glykémie. Obecně se dá říct, že nízký index mají potraviny s větším množstvím vlákniny.

I chůze je cvičením

Každý potřebuje pravidelný pohyb, aby byl zdravý. Diabetici II. typu nejsou výjimkou. Měli by však své plány nejdříve konzultovat s lékařem. Vyberte si aktivitu, která vás baví, ale příliš nevyčerpává. Choďte třeba na dlouhé procházky. Můžete také začít plavat, tančit nebo jezdit na kole. Sport by vám měl především dělat radost. Pamatujte však, že cvičení snižuje hladinu glykémie, a přizpůsobte tomu svůj režim. Lékař vám poradí, jaký postup je ve vašem případě nejlepší.

Glykémie pod kontrolou 

Čím lépe budete udržovat glykémii ve stanoveném rozmezí, tím úspěšnější budete v odvracení komplikací. Měřte si ji pravidelně podle pokynů lékaře. Hladiny se mění nepředvídatelným způsobem. Nespoléhejte proto na to, že včera touto dobou jste měli 6 a že to nějak dopadne. Mohli byste si opravdu uškodit. Ani příliš přísné snižování hladin však není prospěšné. Držte se rad odborníků a buďte poctiví, ale klidní.

O léčbu se aktivně zajímejte!

Někteří pacienti si vystačí s dietou a cvičením, jiní potřebují léky nebo inzulin. Někdo nejvíce profituje z kombinované terapie. Vždy však platí, že je třeba důsledně dodržovat léčebný režim. Preparátů proti diabetu je celá řada. Zvláště ty novější pak nabízejí některé výhody navíc, třeba pomáhají při snižování tělesné hmotnosti. Ale i tyto léky mají své plusy a minusy.

  • Zajímejte se o nové možnosti a ptejte se po nich. Může se stát, že vám lékař nemění terapii jen proto, že jste na ni vy i on zvyklí.
  • Ovšem pokud jste o zvážení změny léčby požádali a váš lékař je přesvědčen, že to není dobrý nápad, respektujte to.
  • Část pacientů má značný prospěch z operací, které jim usnadňují hubnutí (např. bandáž žaludku), jiným moc nepomáhají. Záleží na tom, jak pokročilý je diabetes a jak velkou má člověk s cukrovkou motivaci udržet režim, který povede k nápravě.
  • Pokud si myslíte, že byste mohli být vhodnými adepty pro některý z těchto zákroků, konzultujte to se svým lékařem.

(pez)

Zdroj:
www.mayoclinic.org



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#