#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Infekce v Evropě vyskytující se v souvislosti s migrací a cestováním

14. 5. 2019

Evropané představují většinu mezinárodních cestovatelů. Lékaři přicházející s nimi do styku po návratu z cest mají hlavní úlohu při rozpoznávání a také předávání informací o zdravotních rizicích spojených s cestováním.

Evropané představují většinu mezinárodních cestovatelů. Lékaři přicházející s nimi do styku po návratu z cest mají hlavní úlohu při rozpoznávání a také předávání informací o zdravotních rizicích spojených s cestováním.

Autoři studie nedávno uveřejněné v časopise BMC Infectious Diseases se zaměřili na cestovatele, kteří během roku 2008 navštívili některého z odborníků nebo jedno z pracovišť sdružených v síti EuroTravNet. U celkem 6 957 nemocných cestovatelů zjišťovali autoři studie diagnózu a dále klinické, demografické a cestovatelské charakteristiky.

Výsledky

Gastrointestinální (GI) onemocnění představovala 33 % případů, systémová horečnatá onemocnění 20 %, dermatologická 12 % a respirační 8 %. Celkem byla zaznamenána tři úmrtí: sepse navazující na pyelonefritidu způsobenou Escherichia coli, šokový syndrom dengue (čtvrtý stupeň hemoragické horečky dengue) a případ malárie způsobené Plasmodium falciparum. Postižení GI traktu zahrnovalo akutní bakteriální průjmovité onemocnění (6,9 %), stejně jako infekce giardiemi a amébami (2,3 %). Mezi systémovými horečnatými onemocněními s identifikovaným patogenem převažovala malárie (5,4 %), následovaná horečkou dengue (1,9 %). Mezi další patřily chikungunya, ricketsie, leptospiróza, brucelóza, infekce virem Epstein-Barrové, klíšťová encefalitida a virová hepatitida. Mezi dermatologickými případy dominovaly bakteriální infekce, kousnutí členovci, kožní larva migrans a pokousání zvířaty vyžadující následné očkování proti vzteklině. Dále leishmanióza, myáza (napadení larvami much), tungiáza a jeden případ lepry. Respirační onemocnění zahrnovala 112 případů tuberkulózy včetně mnohočetně rezistentních případů, dále 104 chřipkových onemocnění a pět případů legionářské nemoci. Sexuálně přenosná onemocnění tvořila 0,6 % všech diagnóz a zahrnovala HIV infekci a syfilis. Celkem bylo zjištěno 165 případů onemocnění, kterým by bylo možno zabránit pomocí očkování.

Závěr

V roce 2008 bylo diagnostikováno široké spektrum nemocí spojených s cestováním. Složení diagnóz ukázalo především potřebu opravit široce rozšířenou a mylnou domněnku, že cestování v rámci Evropy je bez významnějšího zdravotního rizika.

(vek)

Zdroj:
Field V. et al.: Travel and migration associated infectious diseases morbidity in Europe, 2008. BMC Infect Dis 2010; 10 (1): 330.



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#