#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Incidence hepatitidy C stoupá u mladých lidí

15. 5. 2019

Infekce virem hepatitidy C (HCV) a z něj vyplývající jaterní onemocnění se nejčastěji vyskytují u silných populačních ročníků. Nedávno publikovaná studie však upozorňuje na fakt, že počet nakažených adolescentů a mladých dospělých v USA může stoupat.

Infekce virem hepatitidy C (HCV) a z něj vyplývající jaterní onemocnění se nejčastěji vyskytují u silných populačních ročníků. Nedávno publikovaná studie však upozorňuje na fakt, že počet nakažených adolescentů a mladých dospělých v USA může stoupat. Vědci z amerického státu Massachusetts publikovali podrobnější informace týkající se nově hlášených případů hepatitidy C v období let 2007–2009 ve věkové skupině 15–24 let.

Autoři se již v úvodu zmiňují o tom, že počet případů symptomatické akutní HCV infekce v letech 1992–2005 celosvětově poklesl. Počet nově hlášených případů HCV infekce v státu Massachusetts poklesl také v letech 2002–2006, avšak byl zaznamenán vzestup ve věkové skupině 15–24 let. V průběhu let 2002–2009 vzrostl počet nově hlášených případů HCV infekce v této věkové skupině z 65 na 113 případů na 100 000 obyvatel. Většina nově hlášených případů (78 %) byla pozorována u bělochů nehispánského původu a byla rovnoměrně rozložena mezi muži a ženami. Nové případy byly hlášeny ze všech oblastí, včetně velkých i malých měst, předměstí i venkova. Celkem 8 % případů bylo hlášeno u bezdomovců a vězňů. Nejčastějším rizikovým faktorem přenosu HCV infekce (72 %) bylo užívání intravenózních drog.

Z uvedených zjištění vyplývá, že zvýšený počet nově hlášených případů souvisí s epidemií HCV infekce u uživatelů drog v populaci adolescentů a mladých dospělých. Je proto důležité zintenzivnit úsilí zaměřené na prevenci HCV infekce v této věkové kategorii. Autoři rovněž zaznamenali spolu s rostoucí incidencí HCV infekce i častější užívání heroinu v této rizikové věkové skupině. Vědci proto upozorňují na možné intervence, tj. kupříkladu i zajištění přístupu ke sterilním jehlám a stříkačkám, rozšíření edukace ve školách, možnost odvykací terapie a dostupnost zdravotnických služeb zahrnujících testování na HCV infekci a zajištění následné terapie.

(mik)

Zdroj: Onofrey S. et al.: Hepatitis C virus infection among adolescents and young adults – Massachusetts, 2002–2009. Morbidity and Mortality Weekly Report 60 (17): 537–541.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#