#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

I s nemocnými střevy si můžete užít dobré jídlo

15. 5. 2019

Dodržovat dietu, která je šetrná k vašemu tělu, je těžké. Při různých slavnostních příležitostech je udržení předsevzetí a pravidel ještě mnohem těžší, lákadel totiž bývá spousta.

Dodržovat dietu, která je šetrná k vašemu tělu, je těžké. Při různých slavnostních příležitostech je udržení předsevzetí a pravidel ještě mnohem těžší, lákadel totiž bývá spousta. Napovíme vám, jak takové akce ve zdraví zvládnout.  

Potraviny s vykřičníkem

Pro lidi trpící chronickými střevními záněty neexistuje univerzální a ucelený dietní plán, každý pacient musí vhodné stravovací návyky tzv. "vychytat". Během vzplanutí nemoci doporučují lékaři těmto pacientům lehkou, nízkozbytkovou dietu. Někdy jde dokonce pouze o tekutou stravu, ale jen na několik dní, aby se střeva zotavila. Zkoušení a chyby ve stravě bývají časté, pacienti tak poznávají a odhalují, co jim dělá dobře a co ne. Potraviny, které zhoršují či spouští onemocnění, bývají označovány jako "trigger" (spoušť). Většinu pacientů dráždí zejména toto:

  • Mléko a mléčné výrobky – mnoho dospělých trpí intolerancí laktózy, což je mléčný cukr. Laktóza může způsobovat nadýmání, otoky a někdy průjmy.
  • Potraviny s vysokým obsahem vlákniny – užívají se jako přísady do různého cukroví. Ořechy, jádra a semena mohou vyvolávat křeče a průjmy.
  • Smažené a mastné jídlo – pokud nejsou tuky úplně vstřebány ve střevě, vede to k nadýmání a průjmům.
  • Alkohol – i jeho mírné požití může vyvolat příznaky onemocnění, je to ale individuální.

Když vás pokušení obklopuje

K vyvarování se "trigger" potravin během různých oslav nabízíme několik tipů, které se vyplatí dodržet:

  • Buďte upřímní k rodině a přátelům a seznamte je s jídly, která vám nedělají dobře. Pokud jim zatajíte svoje omezení, riskujete dva nepříjemné výsledky: že budete příští oslavu či setkání hladovět nebo budete jíst pokrmy, které nemůžete, a zaplatíte za to později.
  • Dodržujte své hranice – může být lákavé všechno ochutnat, ale uvědomte si, zda jídlo, které máte před očima, stojí za pozdější průjmy či bolesti.
  • Trvejte na svém stravovacím plánu či dietě a nezbavujte se návyků, které jste dlouhá léta tvrdě dodržovali. Zkuste se jich přísně držet i během oslav.
  • Každý jsme někdy propadli tlaku jíst a pít vše, co vidíme, i když nemůžeme. Není na škodu ohleduplně, slušně, ale pevně a neoblomně umět říci: "Ne, děkuji!"
  • Pokud tušíte, že by vaše vůle mohla selhat, přineste si vlastní jídlo. Vysvětlete ostatním hostům, proč nemůžete jíst to co oni. Většinou se stačí omluvit tím, že vám není dobře či máte plný žaludek, a nikdo vás nebude do ničeho tlačit.

(vav)

Zdroje:
ibdcrohns.about.com
www.ccfa.org
www.dailyrx.com



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#