#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hormon z tukové tkáně „podporuje“ rakovinu

15. 5. 2019

Obezita má vliv na nemoci srdce a cév, cukrovku a nemoci kloubů. Může ale také přispět i k nádorovému bujení. Lidé s kilogramy navíc mají třikrát větší pravděpodobnost, že se u nich rozvine kolorektální karcinom...

Obezita má vliv na nemoci srdce a cév, cukrovku a nemoci kloubů. A nejen to. Může například přispět i k nádorovému bujení střev.

Lidé s kilogramy navíc totiž mají třikrát větší pravděpodobnost, že se u nich rozvine rakovina tlustého střeva a konečníku.

Obezita přispívá ke vzniku rakoviny tlustého střeva

Američtí lékaři se pokusili vysvětlit, proč jsou lidé s nadváhou mnohem více ohroženi rakovinou tlustého střeva a konečníku.
Tým vědců z University of California v San Diegu zjistil, že hormon leptin může zvýšit aktivitu a růst rakovinných buněk u nádorů tlustého střeva a konečníku.
Leptin, hormon tvořený tukovými buňkami, může podle této studie přispět k rychlejšímu růstu nádorů tlustého střeva a konečníku.
Výsledky výzkumu naznačují, že některé buňky kolorektálních nádorů odpovídají na leptin – na svém povrchu mají receptory, na které se leptin naváže a buňky na něj reagují. A čím více tukových buněk máme, tím vyšší je hladina leptinu kolujícího v našich žilách.

V laboratoři byl proto k různým typům nádorových buněk přidán hormon leptin. U všech buněk byl stimulován růst a hormon také u dvou třetin buněk přerušil apoptózu (neboli programovanou buněčnou smrt). Ta za normálních okolností vede k tomu, že nádorově pozměněné buňky podléhají záhubě.
Výzkum odpověděl na otázku, proč obezita zvyšuje riziko rakoviny střev. Tyto poznatky mohou vést k vývoji dalších léčiv, která umožní s rakovinou střev efektivně bojovat.

Nadváha ale není jediným rizikovým faktorem vzniku rakoviny.

K rakovině střev u obézních jedinců přispívají kromě leptinu i další faktory:

  • nízký obsah vlákniny v potravě,
  • chronická zácpa,
  • nedostatek pohybu,
  • a rizikové faktory
Lidé s nadváhou navíc nejsou ohroženi pouze rakovinou střev. Z nádorových onemocnění hrozí mužům především rakovina prostaty a ženám rakovina prsu a vaječníků. Zdravý životní styl by proto měl být pro každého z nás samozřejmostí.

Zdroj:

(hak)


Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#