#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hodnocení jaterní fibrózy pomocí endoskopické ultrasonografie

15. 5. 2019

Transabdominální ultrazvuk je běžně používanou metodou při hodnocení parenchymu jater. Jeho využití při kvantifikaci jaterní fibrózy je však limitované velkou variabilitou tloušťky a složení břišní stěny u jednotlivých pacientů.

Transabdominální ultrazvuk je běžně používanou metodou při hodnocení parenchymu jater. Jeho využití při kvantifikaci jaterní fibrózy je však limitované velkou variabilitou tloušťky a složení břišní stěny u jednotlivých pacientů. Využitím endoskopické ultrasonografie u pacientů s jaterní fibrózou se ve své práci publikované v časopisu Digestive Diseases and Sciences blíže zabývali američtí vědci. Cílem jejich studie totiž bylo stanovení rozsahu jaterní fibrózy u pacientů s hepatitidou C právě pomocí endoskopické ultrasonografie.

Do zmiňované studie bylo zahrnuto celkem 7 pacientů s hepatitidou C a známkami pokročilé jaterní fibrózy. Sledovanou skupiny tvořili 3 muži a 4 ženy s průměrným věkem 54 let. Snímky jater z videozáznamu byly následně převedeny do digitální verze za použití softwaru Image-Pro Plus. Pomocí programu Adobe Photoshop byl pak vytvořen histogram ke zhodnocení luminozity pěti vybraných oblastí v každém obrazu. Kvantifikace ultrasonografických obrazů byla prováděna dvěma nezávislými vyšetřujícími, kteří v době vyšetřování neznali skóre fibrózy podle Ishaka. Průměrná luminozita ultrasonografických obrazů byla následně srovnávána se skóre fibrózy podle Ishaka.

Korelace ultrazvukových obrazů mezi dvěma nezávislými vyšetřujícími byla 0,93. Korelace mezi průměrnou luminozitou ultrazvukového obrazu se skórem fibrózy podle Ishaka byla r = 0,77 pro vybrané oblasti s nejvyšší hyperechogenitou, r = 0,72 pro celou hyperechogenní oblast a r = 0,73 pro celá játra.

Autoři v této práci představili novou techniku, která používá endoskopickou ultrasonografii k hodnocení stupně fibrózy u pacientů s pokročilou jaterní fibrózou. Ve studii byla prokázána dobrá korelace mezi luminozitou ultrazvukového obrazu a skóre fibrózy podle Ishaka.

(mik)

Zdroj: Vegesna A, et al. Acoustic Liver Biopsy in Patients with Hepatitis C and Advanced Liver Fibrosis Using Endoscopic Ultrasound. Dig Dis Sci. Publikováno on-line 1. dubna 2011.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#