#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Diabetik alergik? I s tím si medicína umí poradit

14. 3. 2016

Nově diagnostikovaný cukrovkář, který zároveň trpí alergií, si s příchodem jara může začít dělat starosti. Nemusí se ale bát, sama alergie na glykémii vliv nemá. Ovšem některé léky ano.

Jaro – radost, nebo utrpení?

Návrat teplého slunce, svěží trávy, pylem oplývajících květin. Máte rádi jaro? Pak asi nejste alergici. Těm se jako první vybaví kýchání, kašel, rýma a svědící oči. A takových osob není málo – asi 20 % populace trpí nepříjemnou přecitlivělostí. Pokud jste navíc ještě diabetici, úplný důvod k obavám není, ale na některé věci je vhodné dát pozor. K úlevě od příznaků alergie se běžně používají volně prodejné léky zvané antihistaminika. Ta jsou pro naprostou většinu lidí zcela bezpečná, ale diabetici by na ně měli být opatrní.

Pozor na ospalost

Každý pátý uživatel antihistaminik se totiž pod jejich vlivem cítí utlumený. Pokud si přes den zdřímnete a zmeškáte jídlo, můžete se probudit s hypoglykémií. Je to problém zejména u starších preparátů, proto se při nákupu léčiv vždy poraďte s lékárníkem. Nechte si doporučit novější lék, který má tyto účinky mírnější. Ptejte se ale i na případné další nežádoucí dopady a cíleně si vyberte preparát, který vám nejvíce vyhovuje.

Síla steroidů

Pro uvolnění ucpaného nosu můžete použít volně dostupné nosní kapky nebo sprej. Měli byste ale vědět, že některé z nich obsahují steroidy. Ty se vstřebávají do krevního oběhu a stimulují játra ke zvýšení glykémie. Proto raději požádejte lékaře nebo lékárníka, aby vám doporučil výrobky, které steroidy neobsahují. Buďte však velmi opatrní a ani správně vybrané kapky nepoužívejte déle než tři dny. Blokáda nosní dutiny by se totiž mohla zhoršit.

Čtyři tipy pro začátečníky

Pokud se chcete dobře vypořádat s jarními alergiemi, myslete na to, že nejlepší ochranou je vyhýbat se alergenům. 

  • Myjte se tak často, jak to jde. Po návratu domů se osprchujte, nebo si alespoň opláchněte obličej a ruce.
  • Nos si pravidelně čistěte solným roztokem nebo mořskou vodou.
  • Nepouštějte pyl do místností. Mějte zavřená okna, větrejte pomocí klimatizace se speciálním filtrem.
  • Choďte na procházky v dešti nebo v chladných a vlhkých dnech, kdy je ve vzduchu méně pylových zrn.

(pez)

Zdroj:
www.webmd.com



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#