#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Deset důvodů, proč vám může stoupnout krevní tlak

17. 9. 2015

Příčina hypertenze neboli vysokého krevního tlaku je v naprosté většině neznámá. Existují ale faktory, které zvětšují pravděpodobnost vzniku tohoto zdravotního problému.

  1. Dědičná zátěž. Postava, barva vlasů nebo očí, to vše se v rodině dědí. Totéž platí i o vysokém krevním tlaku. Pokud jím trpí vaši rodiče nebo jiní blízcí příbuzní, může postihnout i vás. Je tedy nutné nechat si ho pravidelně měřit. S dědičností nic nenaděláte, ale můžete se snažit o to, abyste zdravě žili a snížili i ostatní rizika. Vhodným životním stylem se mnoha lidem daří vyhnout onemocněním, ke kterým jsou náchylní.

  2. Věk. Jak stárneme, všem se nám zvyšuje riziko hypertenze a kardiovaskulárních chorob. Cévy ztrácejí na pružnosti a to má významný vliv na krevní tlak.

  3. Pohlaví. Do 45 let mají hypertenzi častěji muži, mezi 45 a 64 lety je výskyt shodný u obou pohlaví a od 65 let výše trpí vysokým tlakem výrazně častěji ženy.

  4. Nedostatek pohybu. Tělesná aktivita srdci a krevnímu oběhu velmi prospívá. Pohodlný životní styl zvyšuje pravděpodobnost vzniku vysokého krevního tlaku, onemocnění srdce a cév a cévní příhody mozkové. Nedostatek pohybu se také podílí na vzniku a udržení nadváhy a obezity. Zlepšete svoje zdraví tím, že budete cvičit. Středně intenzivní až intenzivní tělesná aktivita vám prodlouží a zkvalitní život.

  5. Špatná strava, obzvláště s nadbytkem soli. Aby organismu nic nechybělo, potřebujeme každý den pestrou potravu složenou z mnoha různých složek. Strava, která se skládá převážně z cukrů a tuku a neobsahuje dost jiných živin, má za následek zhoršení zdraví a obezitu. Někteří lidé jsou citliví na zvýšení krevního tlaku při větším příjmu soli, jiní ne. Pokud nevíte, do které skupiny patříte, určitě příjem soli omezte.

  6. Nadváha a obezita. Obojí jednoznačně zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku. Spočítejte si svůj body mass index – BMI. Vydělte svoji hmotnost v kilogramech druhou mocninou své výšky v metrech. Pokud je BMI mezi 25 a 30, máte již nadváhu. Pokud je nad 30, jste obézní. V České republice žije 34 % lidí s nadváhou a 21 % lidí obézních. Vysoká hmotnost zvyšuje námahu srdce, zvyšuje LDL (špatný) cholesterol a triglyceridy a snižuje HDL (dobrý) cholesterol. Navíc je rizikem pro onemocnění cukrovkou. Už shození 5–10 kg sníží krevní tlak a zlepší hladinu krevního cukru. Je třeba volit lehčí jídla a více se hýbat.

  7. Nadbytek alkoholu. Pravidelné a nadměrné pití může dramaticky zvýšit krevní tlak, případně způsobit nepravidelný srdeční rytmus, infarkt myokardu nebo cévní příhodu mozkovou. Nadbytek alkoholu zvyšuje riziko rakovinného bujení, obezity, závislosti, sebevražd a úrazů. Pokud pijete, čiňte tak s rozumem. Omezte přísun alkoholu na 1 nápoj denně u žen nebo dva u mužů. Pokud vám to dělá problémy, nebojte se svěřit svému lékaři.

  8. Stres. Vypjaté situace dočasně zvyšují krevní tlak, ale není vědecky dokázáno, že by samotný stres vyvolával i trvalou hypertenzi. Je ovšem pravda, že prožívání napětí má za následek nezdravý životní styl – vyšší příjem cukru, alkoholu, nedostatek spánku apod., což jsou již jasné rizikové faktory. Snažte se tedy stresu vyhýbat.

  9. Spánková apnoe. Uzavírání dýchacích cest ve spánku je onemocnění, které může ohrozit život. Špatná průchodnost horních dýchacích cest způsobuje nekvalitní odpočinek, probouzení s pocitem dušnosti a z toho vyplývající denní únavu a neschopnost soustředit se. Zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, cukrovky, cévní mozkové příhody a srdečního selhání.

  10. Kouření. Tento zlozvyk krátkodobě zvedá krevní tlak a zvyšuje riziko poškození tepen. Může zcela zničit vaše zdraví, zvláště máte-li tlak už vysoký. Nezáleží na tom, jestli kouříte vy, nebo vaše okolí. Pokud se chcete tohoto problému zbavit, můžete se obrátit na centrum pro závislé na tabáku, kde vám poskytnou pomoc.

(pez)

Zdroje:
http://www.heart.org
https://www.vzp.cz



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#