#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Deprese po terapii interferonem: nové poznatky

15. 5. 2019

Zhruba u 15–40 % pacientů léčených antivirovou terapií pro chronickou hepatitidu C se rozvinou neuropsychiatrické nežádoucí účinky.

Zhruba u 15–40 % pacientů léčených antivirovou terapií pro chronickou hepatitidu C se rozvinou neuropsychiatrické nežádoucí účinky. Nejčastěji se v praxi setkáváme s depresemi po terapii pegylovaným interferonem alfa pro jeho vliv na metabolismus tryptofanu, zahrnující snížení syntézy serotoninu.

Vědci z italské Padovy zkoumali souvislosti depresivního ladění a léčby interferonem. Za tím účelem si stanovili tyto cíle:

  1. Stanovit riziko výskytu neuropsychiatrických symptomů u jejich pacientů během léčby peginterferonem alfa.
  2. Určit profil obtíží a závažnost symptomů.
  3. Porovnat u těchto pacientů užitečnost různých škál pro deprese a úzkosti.
  4. Zjistit, zda neuropsychiatrické nežádoucí účinky korelují se sérovými hladinami tryptofanu a kynureninu (metabolitu tryptofanu).

Metodika

Celkem 53 pacientů (33 mužů, 20 žen) s věkovým průměrem 47 let podstoupilo terapii peginterferonem alfa a ribavirinem. Subjekty byly testovány pomocí strukturovaného interview MINI, objektivních škál deprese HAMD-A, HAMD-B a subjektivních škál deprese BDI a HADS před léčbou a jeden a šest měsíců od zahájení terapie interferonem. Hladiny tryptofanu a kyureninu byly stanoveny spektrofluorimetricky.

V klinickém obraze dominovaly somatické příznaky deprese

Nežádoucí neuropsychiatrické účinky pozorovali autoři u 38 % pacientů, z toho šest trpělo depresí již před podáním interferonu alfa, u dalších čtrnácti se depresivní symptomy objevily v průběhu léčby. V těchto případech ukazovaly na depresi všechny použité škály. Nejvíce se projevila somatická složka deprese. U všech subjektů došlo k signifikantní redukci hladin tryptofanu a zvýšení hladin kynureninu během léčby.

Nejvhodnějším testem je BDI, dobrý prediktor deprese představuje tryptofan

Nejlepším ukazatelem pegintronem navozené deprese se ukázal být test BDI se 64% senzitivitou a 84% specificitou. Nejlepším prediktorem výskytu deprese jeden měsíc po terapii interferonem byly hladiny tryptofanu. Výsledky potvrdily, že podávání antidepresiv z řad SSRI (inhibitorů zpětného vychytávání serotoninu) preventivně před zahájením léčby pegylovaným interferonem alfa je opodstatněné nejen dle klinických zkušeností, ale i z pohledu biologických a molekulárních mechanismů.

(hul)

Zdroj: L. Cavalletto; A. Bertazzo; G. Ferri; E. Bernardinello; S. Comai; P. Amodio; D. Sterrantino; G. I. Perini; A. Gatta; L. Chemello: Neurocytokynes changes inducing Peg-interferon-alpha depression: a rational approach to increase adherence of therapy in Chronic Hepatitis C. Abstrakt č. 1879, prezentováno na AASLD Liver Meeting 2008.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#