#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Cukrovka a tabák: společně umí tělu velmi ublížit!

14. 3. 2016

Jste diabetik a krabička denně je vaše běžná spotřeba? Hrozí vám velké potíže! Zvýšená glykémie a zplodiny ze spalovaného tabáku tvoří nebezpečnou kombinaci. V ohrožení jsou srdce, mozek, oči, ledviny i periferní nervy.

Prvním a zásadním krokem je rozhodnutí s tabákem skoncovat. Musí být náhlé a silné, protože dlouhodobé plánování bez důrazu na realizaci vám nepomůže. Snažte se během krátké doby získat maximum informací. Mimo jiné jaké jsou vaše možnosti a s čím vším vám může pomoci lékař. Připravte se i na to, že nejlepší je změnit svůj denní režim tak, aby v něm nebyl žádný prostor pro kouření.

Proč je to tak těžké

Zjednodušeně řečeno, nikotin je jedna z nejnávykovějších drog. Kouření není otázka zvyku nebo životního stylu. Je to závislost, která mění chemické pochody v mozku. Kuřákovi se v tomto orgánu zvyšuje počet těch receptorů, které je třeba stále stimulovat nikotinem. Pokud se tak nestane, začne se cítit velice nepříjemně – má tzv. abstinenční příznaky. I přes tyto poněkud bolestné aspekty je však nekouření jedna z nejdůležitějších a nejlepších věcí, které můžete pro své zdraví udělat.

Berličky pro statečné 

  • Nikotin. Je-li aplikován ve formě žvýkaček, náplastí nebo inhalátoru, zmírňuje abstinenční příznaky.
  • Léky. Vyzkoušet lze například tablety s prodlouženým uvolňováním nikotinu, ale i jiné. Poraďte se s lékařem, co je pro vás vhodné.
  • Změna životního stylu. Kouření je často spojeno s určitými momenty denního režimu. Například s cestou do práce, polední pauzou nebo odpočinkem po večeři. Změňte své návyky tak, abyste se vyhnuli společnosti kuřáků a abyste čas dříve trávený s cigaretou využili jinak. Choďte jinudy, jeďte na kole, jděte cvičit nebo na procházku.
  • Plánování. Pokud jste pozváni na večírek nebo svatbu, jde o další nebezpečný moment. Předem si promyslete strategii, jak se tabáku vyhnete, a buďte důslední.
  • Pomoc okolí. Povězte o svém rozhodnutí rodině a přátelům, aby vás mohli podporovat a zbytečně vás nevystavovali rizikovým situacím.

Hlavně se nevzdávat!

Pokud se vám odvykání kouření napoprvé nezdařilo, netruchlete. Máme pro vás dobrou zprávu: většina úspěšných odvykačů potřebovala alespoň dva až tři pokusy. Selžete-li a dáte si cigaretu, nemyslete na tu jednu, kterou jste měli, ale představte si ty stovky kusů, které jste si díky svému moudrému rozhodnutí nedali. Vytrvejte a věřte, že uspějete.

(pez)

Zdroj:
http://www.diabetes.ca



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#