#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Cukrovka 2. typu: Dětských pacientů přibývá

2. 6. 2015

Dříve neslýchané se dnes stává běžným. Stále více dětí trpí diabetem 2. typu. Co dělat, aby množství malých pacientů dále nerostlo? Velká část zodpovědnosti leží na rodičích.

Ještě nedávno se mělo za to, že u dětí a dospívajících se objevuje pouze cukrovka 1. typu – onemocnění dané hlavně geneticky. Tyto časy jsou ale pryč. Čím dál více našich potomků dnes trpí diabetem 2. typu. To je znepokojivá skutečnost, ale má i svou světlou stránku. A to, že vzniku této nemoci můžeme předcházet.

Cukrovka po babičce

Svou příčinou vzniku, příznaky a průběhem se dětský diabetes 2. typu nijak neliší od toho dospělého. Jde o poruchu procesu, kterým tělo nakládá s glukózou – krevním cukrem. Hormon inzulin není schopen dostatečně zajistit její vstupování do buněk. Důsledkem je příliš cukru v krvi a buňky bez energie. S vysokou hladinou glukózy souvisí i nerovnováha tuků v krvi. Oba tyto faktory míří pomalu, ale jistě k celé řadě zdravotních komplikací. Následkem dlouholeté cukrovky může vzniknout například:

  • poškození ledvin a oč,
  • ateroskleróza hrozící vznikem infarktů a mozkových příhod,
  • poškození cév a nervů, které ve svém důsledku vede k tzv. syndromu diabetické nohy a může končit i amputací.

Čím dříve se cukrovka 2. typu vyvine, tím dříve se v našem těle začíná zakládat na tyto potíže. A právě to je na dětském diabetu to nejhorší.

Obezita, metla lidstva

Dětská cukrovka se vyskytuje častěji u dívek a také u dětí, které mají diabetika v rodině. Tyto a další rizikové faktory jsou však doslova zastíněny tím nejvýznamnějším z nich, totiž obezitou. V USA má již velký počet kil navíc téměř každé třetí dítě a Evropa zdatně spěje k témuž. Jakmile se u vašeho potomka objeví nadváha, má dvojnásobnou pravděpodobnost vzniku cukrovky. S dalšími nabranými kily a centimetry, obzvláště v pase, toto riziko dále vzrůstá.

Zpomalení školáci 

Věděli jste, že obezita je již oficiálně nemoc? Přitom jen vzácně je způsobena hormonální či jinou poruchou, daleko častěji je na vině nesprávný životní styl. Pokud má tedy dítě kila navíc, přestaňte označovat jeho buclaté tvářičky za roztomilé a začněte situaci řešit. Nezdravá strava a pasivní životní styl jsou škodlivé dokonce i v případě, že váš potomek zatím obezitou netrpí. Jeho metabolismus se totiž brzy zpomalí, zatímco návyky z dětství zůstanou. Tipy, jak motivovat děti k pohybu, najdete již brzy na našich stránkách.

(luko)

Zdroj: www.webmd.com



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#