#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Čtyři zlatá pravidla pro udržení cukru pod kontrolou

23. 5. 2016

Cukrovka se zdaleka neřeší jen pomocí léků nebo podáváním inzulínu. Významně podpořit její normalizaci může rovněž úprava životního stylu. Díky tomu se hodnoty glykémie (krevního cukru) často úspěšně stabilizují. Jak tedy udržet cukr v mezích normy?

1. Chytré stravování

Každý diabetik by měl mít představu o množství sacharidů, které jeho strava obsahuje. To ale není to jediné, na co by měl dbát. Odborníci „cukrovkářům“ doporučují také:

  • omezit živočišné tuky,
  • dopřávat si dostatek zeleniny, vlákniny a kvalitních bílkovin (libového masa, ryb, netučných sýrů a mléčných výrobků),
  • zařadit do jídelníčku potraviny s nízkým glykemickým indexem (celozrnné pečivo, luštěniny, brambory, …),
  • jíst pravidelně po menších porcích.

2. Buďte aktivní

Pokud nejste zvyklí se hýbat, začněte. Nemusíte trávit hodiny v tělocvičně, stačí pravidelné svižnější procházky. Pohyb prokazatelně snižuje hodnoty krevního cukru a zlepšuje schopnost tkání ho zpracovat. Mimo to je vysoce prospěšný pro zdraví srdce a cév. Pomůže vám zbavit se nadbytečných kil a zmírňuje následky stresu. Před intenzivní fyzickou aktivitou však může být nutné upravit dávky inzulínu.

3. Duše v pohodě

Také psychická rozladěnost může být příčinou rozkolísání krevního cukru. Je proto vhodné aktivně pečovat o své duševní zdraví. Dopřávejte si dostatek odpočinku, relaxace a aktivit, které vás baví a přinášejí vám radost.

4. Bez dýmu a bez skleničky

Diabetes sám o sobě zvyšuje riziko takových onemocnění, jako je infarkt myokardu, mozková mrtvice, onemocnění ledvin, nervů či očí. Pokud cukrovkou trpíte a vedle toho ještě kouříte, popsaná nebezpečí dále zvyšujete. Odvykání kouření není snadné, poraďte se proto se svým lékařem. Alkoholické nápoje mohou být pro diabetiky též rizikem. Jejich užívání může vést ke zvýšení, ale také ke snížení hodnot glykémie. Nebezpečná je především kombinace alkoholu s antidiabetiky či inzulínem bez dostatečného nasycení.

(veri)

Zdroj:
www.webmd.com



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#