#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

11. 6. 2015

Čínská lidová republika ani Mongolsko nevyžadují pro vstup na svá území žádná povinná očkování. Lékaři přesto doporučují podstoupit alespoň základní cestovní vakcinaci a v případě návštěvy čínského venkova i očkování proti japonské encefalitidě. Nikdy totiž nevíte, co na vás kde číhá.

Mezi základní očkování pro každého cestovatele patří ta proti následujícím nemocem:

  • Virová hepatitida A. Vakcinace se doporučuje lidem jedoucím do všech zemí světa. Riziko nákazy je vysoké v Číně i Mongolsku. Infekce se nejčastěji přenáší znečištěnýma rukama, kontaminovanou vodou a potravinami. Kromě očkování je třeba dodržovat základní hygienická pravidla a vyhýbat se rizikovým aktivitám, například konzumaci jídel na ulici nebo ve stravovacích zařízeních pochybné kvality.
  • Virová hepatitida B. Ochrana proti této nemoci je součástí povinného očkovacího kalendáře od roku 2001. Většina dospělých cestovatelů však s nejvyšší pravděpodobností toto očkování nepodstoupila, i když se doporučuje všem, neboť nebezpečí nákazy hepatitidou B hrozí po celém světě. Přenos se uskutečňuje skrze krevní řečiště nebo pohlavním stykem. Očkování proti hepatitidě typu A i B zaručuje celoživotní ochranu.
  • Břišní tyfus. V Číně a Mongolsku se břišním tyfem můžete nakazit požitím kontaminované vody, zejména ve venkovských oblastech. Nebezpečná nákaza vás však může postihnout i v kvalitních městských hotelech. Nejjistější způsob ochrany je tedy očkování, které se provádí každé 3 roky.
  • Tetanus. K bakteriální nákaze dochází nejčastěji při poranění. Riziko tetanu je o něco vyšší v Číně než v Mongolsku. Tato vakcinace je součástí povinného očkovacího kalendáře. Ochrana ale není celoživotní, po 10–15 letech je nutné podstoupit přeočkování. Před odjezdem je tak vhodné u tetanu zkontrolovat aktuální platnost.

Vakcinace doporučená „pro jistotu“ 

  • Meningokoková meningitida. Očkování je vhodné při cestě do obou zemí, hlavně při zamýšleném kontaktu s místním obyvatelstvem a při fyzické námaze.
  • Cholera a cestovatelské průjmy. Čína i Mongolsko patří mezi velmi rizikové oblasti s vysokým výskytem infekčních průjmů. Vakcinace se doporučuje těm, kteří putují na vlastní pěst a stravují se v pouličních restauracích. Hodí se i pro jedince náchylné ke vzniku průjmových onemocnění.
  • Záškrt. Očkování proti záškrtu patří spolu s tetanem a černým kašlem do povinné trojvakcíny. Pokud víte, že budete v intenzivním kontaktu s místním obyvatelstvem, raději se nechte přeočkovat.
  • Vzteklina. Vakcinace proti této nemoci je vhodná pro lidi, kteří vyrážejí na dlouhý pobyt do přírody a odlehlejších oblastí daleko od zdravotní péče. Nákaza vzteklinou totiž vždy končí úmrtím. Čína i Mongolsko navíc patří mezi nejrizikovější oblasti na celém světě.
  • Japonská encefalitida. Očkování se doporučuje cestovatelům do Číny a hodí se i pro jedince, kteří se budou zdržovat ve venkovských oblastech, zejména během období dešťů a po něm.
  • Chřipka. Virus chřipky se vyskytuje po celém světě, tedy i v Číně a Mongolsku. Nad očkováním by měli popřemýšlet lidé, kteří se budou hojně pohybovat v hromadných dopravních prostředcích a ve vysoce zalidněných oblastech.
  • Plané neštovice. Očkování se doporučuje těm, kteří v dětství tuto virovou chorobu neprodělali. Riziko nákazy je opět vysoké při pobytu v hustě osídlených oblastech.

Žlutá zimnice a malárie

Žlutá zimnice se sice ani v jedné zemi nevyskytuje, přesto je očkování proti tomuto virovému onemocnění vyžadováno po návštěvnících přijíždějících z rizikových oblastí. Cestovatelů z naší země se ale omezení prakticky netýká, jelikož musí podstoupit očkování již při vstupu do nebezpečných míst. Malárie se vyskytuje pouze v Číně, a to zejména na jihu země v období dešťů. Infekce se běžně objevuje i na turisticky oblíbeném ostrově Hainan. Proti malárii v současnosti neexistuje žádné očkování, jedinou možnou ochranou je prevence v podobě užívání antimalarik, repelentů, vhodného oblečení a ochranných sítí.

Myslete i na problémy

Starobylé památky, exotická gastronomie nebo panenská mongolská příroda. Čína i Mongolsko nabízí cestovatelům mnoho nezapomenutelných zážitků. Není tedy divu, že do těchto končin každoročně vyrážejí zástupy turistů z celého světa. Před případnou cestou ale nezapomeňte na doporučená očkování a uzavření cestovního pojištění. Daleké asijské krajiny totiž nabízejí i svou stinnou tvář v podobě vysokého rizika nákazy infekčními chorobami.

(holi)

Zdroje:
wwwnc.cdc.gov
wwwnc.cdc.gov



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#