#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Cílem ECDC je zlepšit a sjednotit surveilance klíšťové encefalitidy v Evropě

16. 6. 2014

Surveilance (monitorování případů) klíšťové encefalitidy se v evropských zemích značně liší. Vyplynulo to ze zprávy Evropského centra pro prevenci a kontrolu chorob (ECDC) pokrývající období 2000–2010. Česká republika spadá do oblasti s nejvyšší incidencí klíšťové encefalitidy, ale také mezi 18 ze 30 zemí EU/EFTA (Evropská unie/Evropské sdružení volného obchodu), kde je surveilance tohoto onemocnění povinná.

Surveilance (monitorování případů) klíšťové encefalitidy se v evropských zemích značně liší. Vyplynulo to ze zprávy Evropského centra pro prevenci a kontrolu chorob (ECDC) pokrývající období 2000–2010. Česká republika spadá do oblasti s nejvyšší incidencí klíšťové encefalitidy, ale také mezi 18 ze 30 zemí EU/EFTA (Evropská unie/Evropské sdružení volného obchodu), kde je surveilance tohoto onemocnění povinná. ECDC navrhuje spustit rutinní sběr dat, sjednotit definici případu klíšťové encefalitidy a využívat kromě klinických případů i údaje z průzkumů klíšťat a zvířat.

Údaje získalo ECDC prostřednictvím online průzkumu zaslaného jmenovaným národním odborníkům v oblasti surveilance. Výsledky publikované v roce 2012 ukázaly, že surveilance klíšťové encefalitidy existuje jen ve 20 ze 30 zahrnutých evropských zemí. Byly zjištěny rozdíly v definici případu a v hlášených klinických syndromech a proměnných.

Nejrizikovějšími oblastmi z hlediska klíšťové encefalitidy v Evropě jsou střední a východní Evropa a pobaltské a skandinávské země. Klíšťová encefalitida se rozšiřuje do Švýcarska a části Francie (Alsasko) a také do severní Itálie a balkánských zemí. Z 22 378 případů hlášených v 16 zemích vyplynulo, že nejvíce jsou ohroženi muži starší 40 let. Incidence obecně stoupá s věkem, mezi jednotlivými kalendářními roky kolísá a nejvyšší výskyt nových případů spadá do období července až října.

V ČR bylo v uvedeném období hlášeno 7 371 případů, přičemž nejvyšší incidence byla v Jihočeském kraji (> 18,5/100 000 obyvatel) a v Plzeňském kraji (> 8,5–18,5/100 000 obyvatel). Nevyšší výskyt byl zaznamenán v roce 2006 a nejrizikovější skupinou byli muži nad 50 let.

Kromě výše uvedených doporučení pro zlepšení surveilance klíšťové encefalitidy v Evropě navrhuje ECDC sběr dat na nižší než národní úrovni, používání jednotných diagnostických metod a referenčních laboratoří a vytvoření doporučení pro vakcinaci pro obyvatele ohrožených oblastí a osoby, které do nich cestují.

(zza)

Zdroj: European Centre for Disease Prevention and Control. Epidemiological situation of tick-borne encephalitis in the European Union and European Free Trade Association countries. Stockholm: ECDC; 2012.



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#