#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Chodíte v noci opakovaně na záchod? Mohou za to léky nebo nemoc

15. 5. 2019

Diuretika se užívají při léčbě mnoha chronických onemocnění. Jedná se o léky, které zvyšují produkci moči. Terapeutický efekt se však stává i jejich hlavním nežádoucím účinkem. Při nevhodném dávkování bývají příčinou častých návštěv toalety, a to i během nočního odpočinku.

Diuretika podporují vytváření moči v ledvinách. Jedná se o velmi širokou skupinu chemických látek působících na různých úrovních ledvinových cest. Podle přesné lokalizace působení se odvíjí i síla jejich močopudných účinků. Mezi léky s nejsilnějším účinkem patří takzvaná kličková diuretika (například furosemid). V léčbě chronických i akutních nemocí se však využívají i další zástupci této poměrně rozličné skupiny léků. Diuretika se nejčastěji ordinují v případě:

  • srdečního selhání,
  • vysokého krevního tlaku,
  • otoků,
  • poruch ledvin a jater.

Dávkování musí sednout 

Zvýšená tvorba moči přináší úlevu od otoků a nadbytečného množství tekutiny v organismu. Nevhodné dávkování léků však způsobuje obtíže v podobě častých návštěv toalety. Pravidelné vstávání kvůli vykonání potřeby v nočních hodinách je ale nežádoucí. Přesto se jedná o poměrně mírný vedlejší účinek léčby. Diuretika totiž mohou ve vyšších dávkách způsobovat:

  • závratě,
  • bolesti hlavy,
  • průjmy a zvracení,
  • bolesti kloubů či svalové křeče.

Stav může vyústit až v obávaný rozvrat minerálního prostředí organismu, při kterém je postižena zejména hladina draslíku v krvi.

Vyšetření nutné 

Pokud vás trápí obtíže s nočním močením, sdělte to lékaři. Může jít o vedlejší účinek léčby diuretiky, ale také to může signalizovat rozvoj jiné choroby. Nočním močením se totiž projevuje i srdeční selhání, cukrovka či choroby ledvin. Teprve po důkladném vyšetření lékař posoudí, o co přesně se jedná. V případě nevhodného dávkování diuretik je nutná úprava terapeutického režimu. Nejčastější chybou totiž bývá jejich užívání před spánkem.

Sečteno a podtrženo, noční močení je příznak, kterému je třeba věnovat značnou pozornost. Vstávání během spánku kvůli vykonání potřeby může být způsobeno nezávažným projevem stárnutí nebo nevhodnými životními návyky, ale také může upozorňovat na rozvoj závažné nemoci.

(holi)

Zdroje:
www.mayoclinic.org 
www.nhrmc.org



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#