#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Chcete snížit riziko vzplanutí kolitidy? Zvládněte stres!

15. 5. 2019

Únava, vyčerpání a křeče v břiše – podobné pocity zažívají (nejen) lidé s ulcerózní kolitidou ve chvílích, kdy jsou vystaveni velkému tlaku. Stres sice není přímou příčinou střevních zánětů, výzkumy ale prokazují, že významně zvyšuje riziko jejich vzplanutí.

Únava, vyčerpání a křeče v břiše – podobné pocity zažívají (nejen) lidé s ulcerózní kolitidou ve chvílích, kdy jsou vystaveni velkému tlaku. Stres sice není přímou příčinou střevních zánětů, výzkumy ale prokazují, že významně zvyšuje riziko jejich vzplanutí.

Jak stres ovlivňuje imunitu

Na stresující podnět má naše tělo připravenou odpověď – připraví se na útěk nebo útok. Tato reakce byla po tisíciletí tím nejlepším řešením situace. V organismu se začnou tvořit různé hormony včetně adrenalinu a látek zvaných cytokiny. Tyto molekuly pak ovlivňují imunitní systém, který spouští zánětlivou reakci. 

Špatný směr

U lidí s ulcerózní kolitidou, která patří mezi autoimunitní onemocnění, je obranný systém „přecitlivělý“. Za normálních okolností rozpoznávají imunitní buňky škodlivé „vetřelce“ (bakterie, viry, ale i nádorové buňky) a ty pak likvidují. U autoimunitních onemocnění je ale imunita namířená proti tkáním vlastního těla – buňky napadají na různých místech mateřský organismus. V případě ulcerózní kolitidy jde o sliznici tlustého střeva a konečníku, což vede k následujícím nepříjemným příznakům:

  • křečovité bolesti břicha,
  • průjmy často i s příměsí krve,
  • horečka a únava.

Vzplanutí obtíží

Ulcerózní kolitida je dlouhodobá nemoc s cyklickým průběhem, kdy se střídají klidové a akutní fáze. Pokud se onemocnění nachází v klidové fázi (remisi) a dotyčný je vystaven stresu, dojde často ke znovuobjevení obtíží – mluvíme o tzv. vzplanutí (relapsu) choroby. Stres ale není zdaleka jedinou příčinou obnovení problémů. Mezi další faktory patří potrava i některé léky, konkrétně:

  • antibiotika,
  • orální antikoncepce,
  • přípravky proti bolesti a zánětu (např. ibuprofen).

Pevná psychika jako doplněk léčby

Léčba mírné až středně těžké formy ulcerózní kolitidy obvykle začíná léky, které tlumí zánět a pomáhají předcházet opakovaným vzplanutím (např. mesalazin). Jestliže účinek těchto léků není dostatečný, může lékař předepsat další medikamenty. Přestože metody pomáhající vyrovnat se se stresem nejsou náhradou farmakologické léčby, mohou pomoci překonat úzkost a psychickou nevyrovnanost, která je s tímto onemocněním často spojená.

Stresu jsme vystaveni všichni a v dnešní době je nemožné (a ani by to nebylo dobré) se všem zátěžovým situacím vyhnout. Lidé s ulcerózní kolitidou jsou ale často náchylnější k tomu, aby tlaku podlehli a jejich imunitní systém byl neadekvátně podrážděn. Pro tyto jedince je velmi přínosné naučit se stres vhodným způsobem zvládnout.

(hak)

Zdroj: www.webmd.com



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#