#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Cestovatelé, pozor! Infekce může číhat i v nejdražším hotelu!

16. 6. 2015

Průjmy, horečka dengue, infekční žloutenka nebo malárie. Ze zahraničních cest si kromě hezkých zážitků často přivážíme i nebezpečné infekce. V ohrožení přitom nejsou jen lidé směřující do rozvojových oblastí, ale také návštěvníci mnoha vyspělých evropských zemí.

Ze statistik vyplývá, že 50–75 % turistů trpí v cizích destinacích určitými zdravotními problémy, nejčastěji infekčního původu. Tyto choroby stojí za 3 % úmrtí cestovatelů v zahraničí. Mezi nejčastější infekce, které si vozíme z cest do ciziny, patří cestovatelský průjem, horečnatá kožní a jaterní onemocnění, choroby dýchacího systému, ale také sexuálně přenosné nemoci.

Nechtěný doprovod 

Cestovatelský průjem patří mezi nejčastější zdravotní potíže při cestách do zemí s nízkou hygienickou úrovní. K oblastem s nejvyšším rizikem patří Afrika, Indie, jihovýchodní Asie a Latinská Amerika. Trávicí obtíže vás však mohou postihnout i ve vyspělých zemích. Obtíže zažívacího traktu nejčastěji způsobují takzvané enterotoxigenní kmeny bakterie Escherichia coli. Virového či parazitárního původu je pouhých 5–10 % případů – na vině pak bývá především parazitární onemocnění giardióza. Lékaři v tomto roce diagnostikovali již 14 případů této závažné choroby. Mezi vzácnější příčiny cestovatelského průjmu patří psychický stres, zvýšená střevní peristaltika při cestování, kořeněná a tučná exotická strava nebo projímavý účinek tropického ovoce. Většina případů se projeví během prvních dvou týdnů pobytu. Průjmové onemocnění naštěstí nemívá závažný průběh, i tak ale dokáže značně potrápit.

Závažné horečnaté infekce

Horečnatá onemocnění se objevují až u 12 % cestovatelů navštěvujících tropy a subtropy.

  • Nejzávažnější a nejčastější parazitární nákazou je malárie, která byla v průběhu letošního roku diagnostikována již u 10 cestovatelů.
  • V posledních letech přibývají i počty viscerální leishmaniózy, která bývá importována ze Středomoří, zejména z Chorvatska. Parazitární choroba se projevuje vleklými horečkami, zvětšením sleziny, uzlin a kožními vředy.
  • Mezi nejčastější virové infekce patří jednoznačně žloutenka typu A – při té nemocný trpí horečkami, žloutenkou, bolestmi břicha, nechutenstvím, zvracením a tmavou močí. Riziko nákazy představují i kvalitní hotely v turistických centrech, například v Egyptě, Turecku či Thajsku.
  • V posledních letech navíc stoupá počet nákaz přenášených členovci. Horečka dengue byla v letošním roce diagnostikována u 10 pacientů.
  • Počty každoročních případů stoupají i u exotické nemoci chikungunya, kterou přenášejí komáři.

Lékaři naopak v posledních letech nezaznamenali žádný případ břišního tyfu, a to i díky preventivnímu očkování při cestách do zahraničí.

Nezapomeňte na očkování a pojištění 

Na cestovatele v zahraničí však číhají i další hrozby v podobě sexuálně přenosných nemocí, meningokokových infekcí nebo různých parazitárních nákaz. Významnou roli v prevenci hraje především očkování, které dokáže ochránit před širokým spektrem infekčních chorob. Před každou cestou byste tak měli navštívit centrum cestovní medicíny a podrobně se informovat. Odborníci navíc poradí, jak se proti infekčním nákazám bránit. Neméně důležité je i uzavření cestovního pojištění, které vám v případě nemoci zajistí léčbu v kvalitním zdravotnickém zařízení a navíc pokryje náklady s ní spojené. Štěstí totiž přeje připraveným a důkladná prevence zajistí, abyste si z dovolené odvezli pouze nezapomenutelné zážitky bez nechtěných suvenýrů v podobě infekčních nemocí.

(holi)

Zdroje:
http://zdravi.e15.cz
www.szu.cz



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#