#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Časná diagnóza revmatoidní artritidy je klíčová

15. 5. 2019

Pozitivní výsledky u revmatoidní artritidy (RA) jsou úzce spojeny s časnou diagnózou a léčbou chorobu modifikujícími léky (DMARDs). Studie nizozemských vědců zjistila, že pacienti, kteří jsou zajištěni revmatology časně po nástupu symptomů RA, mají menší procento kloubních poškození a větší šanci dosažení remise choroby.

Pozitivní výsledky u revmatoidní artritidy (RA) jsou úzce spojeny s časnou diagnózou a léčbou chorobu modifikujícími léky (DMARDs). Studie nizozemských vědců zjistila, že pacienti, kteří jsou zajištěni revmatology časně po nástupu symptomů RA, mají menší procento kloubních poškození a větší šanci dosažení remise choroby. Podrobnosti této nové studie jsou publikovány v prosincovém vydání Arthritis & Rheumatism, časopise Americké revmatologické společnosti.

Světová zdravotnická organizace odhaduje, že RA postihuje až 1 % celosvětové populace a je asociována s vyšší morbiditou, mortalitou a ekonomickými náklady. Tato chronická systémová choroba je charakterizována zánětem kloubní výstelky, což pak často vede ke kloubnímu poškození. Současné poznatky ukazují, že časné zahájení optimální léčebné strategie RA – a to během 12 týdnů od nástupu příznaků – může zabránit kloubnímu poškození, zlepšit dlouhodobou funkčnost a zvýšit pravděpodobnost dosažení remise choroby.

Lékaři vyšetřovali 1 674 pacientů s časnou formou artritidy z tzv. kohorty Leiden Early Arthritis Clinic. Z nich bylo 36 % (598 pacientů) diagnostikováno v letech 1993–2006. Lékaři se zaměřili na souvislosti zpoždění vyšetření lékařem, dosažení remise choroby a podílu kloubního poškození během šestiletého časového úseku. Celkové zpoždění v diagnostice bylo vypočteno jako souhrn zpoždění způsobeného pacientem (čas od nástupu symptomů do doby vyhledání praktického lékaře) a praktickým lékařem (čas od vyhledání praktického lékaře do odeslání pacienta k revmatologovi).

Výsledky ukázaly, že průměrné zdržení ve zhodnocení časné artritidy způsobené pacientem bylo 2,4 týdne, praktickým lékařem 8 týdnů a celkové pak 13,7 týdne. Časná léčebná intervence u pacientů s RA dramaticky zlepšila klinické výsledky. Zmíněná studie prezentuje první doklady o tom, že prodlení návštěvy revmatologa delší než 12 týdnů od objevení se prvních symptomů vede u pacientů s RA častěji k destrukci kloubů a nižší šanci dosáhnout trvalé remise.

(pes)

Zdroj:

  1. van der Linden M. P. et al.: Long-term impact of delay in assessment of patients with early arthritis. Arthritis Rheum. 2010 Dec; 62 (12): 3537–46; doi: 10.1002/art.27692


Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#