#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Buprenorfin a anti-HCV terapie u uživatelů injekčních drog

15. 5. 2019

Současná mezinárodní doporučení týkající se terapie hepatitidy C naznačují, že současní i bývalí uživatelé injekčních drog (IDU) mohou profitovat z terapie interferonem. Problémem by však mohla být adherence k léčbě.

Současná mezinárodní doporučení týkající se terapie hepatitidy C naznačují, že současní i bývalí uživatelé injekčních drog (IDU) mohou profitovat z terapie interferonem. Problémem by však mohla být adherence k léčbě. Olga Anagnostou spolu s kolegy z řecké protidrogové organizace (OKANA) proto provedli studii zabývající se terapií hepatitidy C u IDU užívajících substituční terapii metadonem nebo novějším opiátovým analogem buprenorfinem.

Do studie bylo zařazeno celkem 95 IDU s hepatitidou C léčených pegylovaným interferonem alfa-2a nebo pegylovaným interferonem alfa-2b, vždy v kombinaci s ribavirinem. Většinu pacientů tvořili muži, průměrný věk byl 37 let. Zhruba polovina pacientů užívala metadon a polovina buprenorfin.

Studii dokončilo podle plánu celkem 83 % účastníků. Přitom 17 % pacientů terapii nedokončilo, přibližně v 8 % tomu tak bylo kvůli nežádoucím účinkům. Dalších 16 % pacientů na terapii vůbec neodpovědělo nebo u nich došlo k relapsu onemocnění. Celkem 67 % pacientů naopak dosáhlo setrvalé virologické odpovědi (SVR) nebo vykazovalo nedetekovatelnou HCV virovou nálož 6 měsíců po ukončení léčby.

Z účastníků, kteří léčbu dokončili v plánovaném termínu, dosáhlo SVR 77 %. Pacienti na substituci buprenorfinem dosahovali SVR častěji než ti, kteří užívali metadon (83 % vs. 49 %), přičemž užívání buprenorfinu bylo spojeno i s vyšší adherencí k léčbě.

Užívání buprenorfinu a adherence k léčbě byly tedy nezávisle spojeny s vyšším procentem dosažení SVR. Bude však zapotřebí dalších studií, které by objasnily úlohu buprenorfinu při zlepšování SVR, a nepochybně bude potřeba také většího úsilí lékařů, které by vedlo k lepší adherenci pacientů k léčbě. S dosažením SVR byly významně spojeny zejména HCV genotypy 2 a 3.

(mik)

Zdroj: O. Anagnostou, E. Tsirogianni, I. Goulis, and others. The significance of buprenorfine use and adherence in anti-HCV treatment outcome in drug users. Digestive Disease Week. New Orleans, May 1–5, 2010.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#