#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Biologická léčba monoklonální protilátkou proti molekule IgE (omalizumab) v léčbě alergických onemocnění

14. 5. 2019

Omalizumab je humanizovaná monoklonální protilátka odvozená z rekombinantní DNA, která se selektivně váže na lidský imunoglobulin IgE.

Indikace omalizumabu

Omalizumab je humanizovaná monoklonální protilátka odvozená z rekombinantní DNA, která se selektivně váže na lidský imunoglobulin IgE. Je určen pro léčbu těžkého perzistujícího alergického astmatu, který není dostatečně léčitelný standardní léčbou.

Situace v České republice

Léčí se výhradně pacienti s průduškovým astmatem za přesně definovaných podmínek. Léčba byla zahájena od roku 2008 v 8 centrech (Thomayerova nemocnice, FN v Motole, Nemocnice České Budějovice, FN Plzeň, FN Hradec Králové, FN Olomouc, FN Brno a FN Ostrava). V roce 2009 byla u 111 pacientů zahájena léčba na základě dohody o financování s VZP.

Současné zkušenosti

Ze zkušenosti z českých nemocnic vyplývá, že ve skupině těžkých astmatiků je maximálně 50 % pacientů, u kterých lze prokázat alergii na podkladě protilátek, a polovina z nich je pak přecitlivělá na celoroční alergeny. Výsledkem je, že léčebný přínos můžeme očekávat pouze u čtvrtiny pacientů s těžkým astmatem. Do konce roku 2010 se počet pacientů, u kterých byla zahájena léčba omalizumabem, zvýšil na 213 pacientů. Paradoxně za úspěchem léčby částečně stojí přísná kritéria nastavená pro léčbu. 

Výsledky

Po roční léčbě máme úspěšnost léčby větší než 80 % a řadíme se k nejúspěšnějším státům v Evropě. Již po 4 měsících přinesla léčba statisticky významné (p = 0,001) zlepšení kvality života pacientů (test kontroly astmatu). Mimo jiné došlo k výraznému snížení ostatních projevů alergie (alergické rýmy, kopřivky, potravinové alergie, alergie na hmyzí bodnutí, ekzému). Toto přispívá k domněnce, že by léčba mohla být v budoucnu přínosná nejen u alergického astmatu.

Závěr

Léčba touto novou protilátkou přinesla u pacientů s těžkou formou alergického astmatu dobré výsledky. Lék zvyšuje kvalitu života svými příznivými účinky, mezi které patří výrazné snížení četnosti a závažnosti exacerbací astmatu a infekcí dýchacích cest, rovněž snižuje nutnost hospitalizací a akutních neplánovaných návštěv lékaře či potřebu podávání systémových kortikosteroidů.

(dak)

Zdroj: Bystroň J. Biologická léčba monoklonální protilátkou proti molekule IgE (omalizumab) v léčbě alergických onemocnění. Postgraduální medicína 2012, roč. 14, č. 2, s. 170−173.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#