#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Antidepresiva: pomáhají zvládnout noc v suchu

15. 5. 2019

Léčba nykturie někdy vyžaduje podávání léků. Na výběr je hned z několika skupin preparátů, my se v následujícím článku zaměříme konkrétně na antidepresiva.

Skupina antidepresiv zahrnuje širokou škálu přípravků. Pro léčbu nykturie se používají tzv. tricyklická antidepresiva, která patří k jedněm z nejstarších a nejdéle používaných. Konkrétní názvy léčivých látek, jež vám může lékař předepsat, jsou například desipramin či imipramin, prodávané pod různými obchodními názvy.

  • Tricyklická antidepresiva se zpravidla berou odpoledne a před spaním, a to ve formě tabletek.
  • Používají se na základě dobrých zkušeností, nicméně přesný mechanismus účinku není znám.
  • Předpokládá se, že tyto léky příznivě ovlivňují svalstvo močového měchýře, regulují hormon, který je zodpovědný za tvorbu moči v ledvinách a ovlivňují spánkovou strukturu ve prospěch lehčího spánku, a tudíž snadnější probuditelnosti.

Krátkodobá podpora 

Farmakologická léčba nykturie by měla být vždy doplňkem režimových a motivačních opatření. Tricyklická antidepresiva mohou být užívána u dětí od 6 let a výše až po dospělé. Klinické studie prokázaly, že dokážou pomoci ke 14 po sobě následujícím nocím v suchu. Terapie by měla být pouze krátkodobá, potíže se totiž často znovu objeví po vysazení léčiva.

Když lék „nesedne“

Hned zkraje je dobré vědět, že tricyklická antidepresiva nesmí být vysazena náhle. Mělo by k tomu dojít pozvolna, v průběhu několika dnů až týdnů, s výjimkou objevení se závažných, život ohrožujících nežádoucích účinků. Většina těchto nečekaných reakcí je mírného charakteru a lze je vyřešit buď snížením dávky, či změnou účinné látky. Přesto je vhodné při jejich výskytu kontaktovat ošetřujícího lékaře, který dále poradí s léčebnou strategií. Lehčím nežádoucím účinkem může být mimo jiné:

  • sucho v ústech,
  • pocit žízně,
  • bolesti hlavy,
  • váhový přírůstek,
  • zácpa.

K projevům vyžadujícím okamžitou lékařskou pomoc pak patří potíže s dýcháním, otok obličeje, krku, jazyka, zrychlený typ, podrážděnost či zvracení. Rovněž neváhejte kontaktovat odborníka, pokud si všimnete jakýchkoli změn osobnosti. 

Tricyklická antidepresiva jsou možností léčby nykturie. Není zapotřebí se jich obávat, pokud bude pacient chodit na pravidelné prohlídky a stěžejním bodem léčby zůstanou režimová opatření.

(bak)

Zdroj:
Susan C. Kim (recenzent): „Tricyklická antidepresiva pro noční pomočování“, 2012



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#