#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

5 věcí, které vám pomohou myslet na včasné užití léků

15. 5. 2019

"Compliance" je jiný termín pro přesnost, s jakou pacienti dodržují doporučení svého lékaře. Pro většinu lidí však compliance v praxi znamená prostě nezapomenout vzít si své léky v určený čas.

"Compliance" je jiný termín pro přesnost, s jakou pacienti dodržují doporučení svého lékaře. Pro většinu lidí však compliance v praxi znamená prostě nezapomenout vzít si své léky v určený čas. Jak to zařídit, abyste v letošním roce nevynechali už ani jednou, vám prozradí následující tipy.

Podpora paměti

Můžete si udělat tisíc novoročních předsevzetí, že na své léky už nikdy nezapomenete. Realita o lidské paměti je však neúprosná, a proto se bez "hloupých" upomínacích manévrů často prostě nelze obejít. Není ale třeba se za ně stydět. Důležitý je v tomto případě výsledek a tím je včasné užití medikamentů. 

  1. Do krabičky. Léky jste si v krabičce přinesli už z lékárny. Pokud si však chcete být jistí, že skončí tam, kde mají, a také v patřičný čas, dejte si jednotlivé pilulky do speciální plastové krabičky – ta obsahuje dávku medikamentů na každý den. Pohledem do prázdné přihrádky se tak budete vždy moci přesvědčit, že jste již tento den splnili svou povinnost. Krabičku na léky můžete koupit v lékárně. 
  2. Na očích. Sejde z očí, sejde z mysli – toto přísloví možná neplatí ve všech oblastech života, ale co se týče léků, platí stoprocentně. Pokud na ně nechcete zapomenout, položte je tam, kde se budete během dne vyskytovat nejčastěji.
  3. Odměna za přesnost. Jestliže pravidelné braní pilulek spojíte s něčím příjemným, podstatně zvýšíte šance, že si na něj vzpomenete. Například kostička dobré čokolády denně jistě nezruinuje vaši postavu ani rozpočet, zato však výrazně podpoří paměť. Pokud je však po vašich lécích zakázáno cokoli jíst, budete si muset vymyslet odměnu jinou.
  4. "Hloupá" upomínka. Může to znít podivně, ale když jakýkoli rutinní úkol spojíte s něčím hloupým, spíše si na něj vzpomenete. Psychologické studie ukázaly, že například poklepání na čelo nebo držení se za hlavu podivuhodně zlepšuje lidskou paměť. Fantazii se přitom meze nekladou, zdraví prospěšný by mohl být třeba dřep před každou pilulkou.
  5. Doplňování zásob. Veškeré posílení paměti vám bude k ničemu, pokud zásobárna léků bude prázdná. Nezapomeňte proto včas medikamenty doplňovat a vše si předem poznamenejte do kalendáře.

(vek)

Zdroj: longevity.about.com



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#