#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prim. MUDr. VLADIMÍR POKORNÝ, CSc. – 90. LET


Published in: Úraz chir. 27., 2020, č.4

Jedna z nezapomenutelných postav české a slovenské moderní traumatologie a také doyen artroskopie v našich zemích v prosinci oslavila jubileum, které je pro většinu ostatních smrtelníků těžko dosažitelné.

Po svém způsobu skromně, ale nesmazatelně, se prim. Pokorný zapsal do historie česko-moravsko-slovenské medicíny. Jeho život je spjat s Brnem a odborný život s Úrazovou nemocnicí v Brně. Výsledky jeho práce však přesáhly nejen hranice nemocnice, ale i republiky.

Je jedním z mála pamětníků prof. Nováka, zažil časy největší slávy Úrazové nemocnice a především se na ní podílel. V Úrazové nemocnici začínal už jako medik a víceméně nepřetržitě zde pracoval až do odchodu do důchodu. Odvedl obrovský kus práce nejen medicínské ale také organizační. Je jedním ze zakládajících členů České společnosti pro úrazovou chirurgii. Ve výboru společnosti pracoval mnoho let, které strávil spolu s ostatními budováním prestiže a prosazováním samostatného oboru úrazová chirurgie.

Jeho druhým, ale neméně významným příspěvkem československé medicíně byla artroskopie, která se v osmdesátých letech teprve začínala uplatňovat na zahraničních renomovaných pracovištích. Již v roce 1976 se pak podařilo artroskopii kolena zavést do praxe Úrazové nemocnice. Vychoval mnoho následníků a artroskopie je v Úrazové nemocnici v Brně stále na špičkové přeshraniční úrovni.

Svoje zkušenosti zúročil v mnoha odborných článcích, přednáškách, kurzech i v pedagogické práci. Připravil ucelenou publikaci moderní traumatologie - Traumatologie (Triton 2002). Podílel se i na posledních monografiích - Traumatologie (Galén 2015, 2019) a Úskalí a komplikace při léčení zlomenin (Galén 2018). Mnoho let byl také soudním znalcem a například i spoluautorem vyhlášky 440/2001 Sb.

Kdo ho poznal, musí souhlasit, že se jedná o opravdovou Osobnost. Přirozená a odborná autorita zůstává skryta za skromností. Sám sebe nikdy neprosazoval, ale svoje názory, které byly většinou věcně správné, logické a ve prospěch věci, prosadit dokázal.


Svými zkušenostmi trpělivě a obětavě pomáhal mladším kolegům v odborném růstu. Určitě mu hodně pomáhal a pomáhá i jeho smysl pro jemný humor.

Podzim svého života tráví na venkově poblíž Brna, kam již roky jezdí a má to tam rád, stejně jako místní mají rádi jeho.

Přejeme mu, aby to byl podzim ještě dlouhý, barevný a listy opadávaly jen velmi pozvolna.

S úctou

MUDr. Jan Filipínský

prof. MUDr. Radek Veselý, Ph.D.


Labels
Surgery Traumatology Trauma surgery
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#