#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

EDITORIAL


Published in: Transfuze Hematol. dnes,27, 2021, No. 1, p. 3.
Category: Editorial

Vážení čtenáři,

psát zde o tom, že loňský rok byl podivný, je zbytečné. Koronavirová pandemie otřásla celou společností a vynutila si zrušení svobod, na které jsme si navykli jako na automaticky dané. Nouzový stav s omezením shromažďování, cestování nebo nočního vycházení spíše připomíná válečné stanné právo než prostředek pro boj s pandemii COVID-19. Tyto řádky píšu koncem ledna, a když slyším o případech opakovaných infekcí anebo onemocnění osob poté, co dostali první dávky vakcíny, začínám mít pocit, že jakékoli strategie jsou na koronavirus krátké a s virem se budeme muset naučit koexistovat. Nakonec si zvykneme na virtuální konference a možná nám časem přestane chybět i osobní kontakt s kolegy ze zahraničí nebo jiných pracovišť. Žijeme přece v éře internetu a moderních komunikačních technologií, a navíc tím můžeme šetřit životní prostředí… Tady je ale nejvyšší čas ukončit úvahy o možných budoucích důsledcích pandemie a začít se věnovat našemu časopisu.

Loňský rok byl přelomový i pro náš časopis. Předpokládám, že jste informováni o tom, že vydavatelství Mladá fronta (bylo nakladatelem našeho časopisu od roku 2013) se po rozhodnutí soudu v květnu 2020 dostalo do insolvenčního řízení a koncem roku ukončilo svou činnost. Stalo se tak v době, která z našeho pohledu patřila k nejúspěšnějším i co se týče spolupráce s nakladatelem. Vedení ČLS JEP muselo najít nového nakladatele nejen pro nás, ale pro dalších 17 odborných časopisů. Byl vyhlášen konkurz, jehož výsledkem bylo doporučení výborům odborných společností přejít k jednomu ze dvou nakladatelů – ke společnosti We Make Media nebo Care Comm (pokračovatel nakladatelství Ambit Media). Naše dvě společnosti se nakonec rozhodli pro společnost Care Comm vzhledem k jejich zkušenostem s vydáváním odborných periodik a redakčnímu softwarovému systému. Proces rozhodování byl nicméně složitý a zdlouhavý. Koncem roku bylo nezbytné téměř současně zajistit včasné vydání posledního loňského, ale i prvního letošního čísla časopisu. Čtvrté číslo 26. ročníku k Vám dorazilo včas díky nasazení několika bývalých zaměstnanců Mladé fronty sdružených ve firmě EEZY Publishing. Patří jim za to náš velký dík. Na prvním čísle nového ročníku už intenzivně pracujeme s odpovědnými redaktory, korektory a grafiky z Care Comm, a to v situaci, kdy se stále ještě jedná o finální podobě smlouvy mezi ČLS JEP a novými nakladateli (část časopisů se rozhodla pro We Make Media).

Přechod k novému nakladateli chce­- me využít k zásadní změně designu našeho časopisu (doufáme, že se Vám líbí) a také k zavedení portálu časopisu s redakčním systémem, který od základu změní a ulehčí práci nejen redaktorům časopisu, ale i recenzentům a zejména autorům. V dubnu by autoři již měli mít možnost odesílat své příspěvky redakci on-line na internetové stránce https: //redakce.carecomm.cz/tahd. Autoři tam najdou také nové pokyny pro přípravu rukopisů. Odesílání rukopisů (v nichž už nebude možné vypustit ně­kte­rou z požadovaných položek, jak tomu často bývalo při odesílání rukopisů mailem) je jen jeden z prvků, které nám nový nakladatel a jeho redakční systém umožní. Doufáme, že se podaří zrychlit oboustranně anonymní recenzní řízení, proces korektur a předběžné on-line publikace přijatých rukopisů. Autoři automaticky dostanou své autorské PDF soubory i s digitálním identifikátorem původu (tzv. DOI).

Toto všechno jsou sice žádané novinky, jejichž zavedení jsme avizovali bez ohledu na změnu nakladatele, kvalitu časopisu samy o sobě ale nezlepší. Tu máte ve svých rukou pouze Vy – naši čtenáři, autoři a recenzenti. Vyzývám ty z Vás, kteří doposud časopis pouze četli, aby zvážili napsání rukopisu. Prosím autory, aby nám zachovali svou přízeň a posílali nám nadále alespoň tak kvalitní příspěvky jako doposud. Konečně, chtěl bych požádat autory, aby ve svých rukopisech citovali publikace z našeho časopisu. Jménem redakce Vám za Vaše příspěvky předem děkujeme a přejeme Vám všem hodně zdraví, úspěchů a příjemných chvil nad stránkami Transfuze a hematologie dnes.

Edgar Faber


Labels
Haematology Internal medicine Clinical oncology

Article was published in

Transfusion and Haematology Today

Issue 1

2021 Issue 1

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#