#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Využití hydroxyapatitovýchimplantátů ve středoušní chirurgii:hutná keramika jako TORP, PORPa porézní keramika k rekonstrukcizadní stěny zvukovodu a výplnítrepanačních dutin (Část I.)


Authors: J. Mrázek;  E. Mrázková;  Z. Hroudová;  Z. Strnad *
Authors‘ workplace: Klinika otorinolaryngologie FNsP, Ostrava, přednosta doc. MUDr. J. Mrázek, CSc. LASAK, spol. s r. o. - laboratoř skla a keramiky, Praha, vedoucí doc. Ing. Z. Strnad, CSc. *
Published in: Otorinolaryngol Foniatr, , 1999, No. 2, pp. 89-93.
Category:

Overview

V letech 1995 - 1996 bylo na ORL klinice FN v Ostravě v jedné době provedeno celkem 24operací středouší, při kterých k rekonstrukci řetězu kůstek bylo použito prefabrikátů z hutnéhohydroxyapatitu (Ca10 (PO4)6(OH)2) o porozitě 1,4 % typu PORP, TORP dle Wehrse a Grotehoa žlábkového interponátů k překlenutí inkudostapediálního defektu dle Applebauma. K rekon-strukci zadní stěny zvukovodu a výplním trepanačních dutin byl použit porézní hydroxyapatito porozitě 20 - 30 % ve formě destičky - kuželovité výseče a hranolků.Ve všech případech rekonstrukce řetězu kůstek, zadní stěny zvukovodu i obliterace trepanačníhodefektu došlo k anatomickému vhojení bez vyloučení keramického materiálu. Pouze jedenkrát sev infikovaném terénu protézka a výplň trepanačního defektu vyloučily po jednom měsíci. K perfo-raci tympanoplastického štěpu bez vyloučení keramické náhrady typu PORP došlo jedenkrát, kdyv tříměsíčním odstupu od operační intervence byla tympanometricky prokázána obstrukce Eusta-chovy trubice. Hutná i porézní hydroxyapatitová keramika se ukázala jako dobře opracovatelná,kompatibilní v přímém kontaktu s bubínkem, na rozdíl od ostatních dosud používaných aloplastic-kých bioaktivních materiálů.

Klíčová slova:
řetěz kůstek, hydroxyapatit, hutný, porézní, bioaktivní, rekonstrukce.

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Audiology Paediatric ENT ENT (Otorhinolaryngology)
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#