#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

17. Šonkův den


Authors: P. Sucharda
Published in: Čas. Lék. čes. 2022; 161: 44
Category: Conference news

Stejně jako před rokem se i 17. ročník konference Šonkův den konal pouze on-line a jeho bohatý program byl rozdělen do dvou odpolední – 26. a 27. ledna 2022.

Zakladatel a dlouholetý organizátor konference prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc., v úvodu předal pořádání akce vedoucímu obezitologické skupiny 3. interní kliniky – kliniky endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN v Praze doc. MUDr. Martinu Matoulkovi, Ph.D. Sám v úvodní přednášce ukázal na datech z výzkumu M-POHL, primárně zaměřeného na zdravotní gramotnost, že přes optimistická očekávání (založená na výsledcích z poloviny minulé dekády) došlo v dospělé české populaci k výraznému nárůstu nadváhy (na 38 %) a obezity (na celkem 28 %, z toho 9 % tvoří obezita 2. a 3. stupně). Podle předpokladů hodnota BMI negativně koreluje se sociální úrovní a stupněm vzdělání, nikoliv s úrovní zdravotní gramotnosti.

Problematice obezity na jednotce intenzivní péče se věnovala vedoucí lékařka jednotky intenzivní metabolické péče 3. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze MUDr. Jarmila Křížová, Ph.D. Jako obézní označila pětinu pacientů hospitalizovaných na tomto pracovišti, s nadváhou se potom potýká čtvrtina lidí přijatých k léčbě na této JIP. Obezita přitom závažně ovlivňuje průběh léčení, hojení ran i mortalitu – jak po stránce kardiovaskulární, tak metabolické. Tzv. paradox obezity je stále hodně nejasný; zajímavým postřehem byla skutečnost, že obézní mohou profitovat ze zavedené medikace, zvláště statiny a inhibitory ACE. Obézní jsou ve větší míře ohroženi hypoproteinémií a zabránění katabolismu svaloviny je jednou ze zásadních podmínek úspěchu jejich léčby.

40 let od zavedení přetlakové léčby obstrukční spánkové apnoe připomněl syn profesora Jiřího Šonky, prof. MUDr. Karel Šonka, DrSc., jeden ze zakladatelů spánkové medicíny u nás. Novinky v medikamentózní léčbě obézních shrnuté MUDr. Petrou Šrámkovou z OB kliniky Praha doplnila málo častým tématem specifik farmakoterapie obézních PharmDr. Alena Pilková z Oddělení klinické farmakologie a farmacie VFN v Praze. Nová Evropská bariatrická doporučení a trendy v co nejméně invazivní léčbě obezity představil prof. MUDr. Martin Fried, CSc., z OB kliniky Praha.

Nelze jmenovat všechna přednesená sdělení, rozsah konference však umožnil tradiční široký záběr ve všech oblastech obezitologie – kromě medikamentózní a chirurgické léčby byla zprostředkována i problematika psychologická, nutriční a také řada mezioborových sdělení z oblasti osteologie, kardiologie, plastické chirurgie a dalších. Nechyběla ani velmi aktuální témata telemedicíny a spolupráce obezitologického centra s dalšími lékaři.

18. ročník Šonkova dne se bude konat na konci ledna 2023, doufejme, že již „kontaktnější“ prezenční formou.

 

Petr Sucharda


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#