#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Profesor Babjuk slaví šedesátiny


Published in: Ces Urol 2021; 25(2): 155-156
Category: Laudatio


Marko Babjuk se narodil 16. dubna 1961 v Praze, vystudoval Gymnázium Jana Keplera a poté Fakultu všeobecného lékařství Univerzity Karlovy. Po absolvování roční základní vojenské služby nastoupil v roce 1986 na Urologickou kliniku 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice. Těsně po revoluci 1989 využil možnosti odejít na zahraniční stáž a strávil jeden rok v Německu, zčásti u profesora Vahlensiecka v Bonnu a zčásti u profesora Thuroffa ve Wuppertalu, kde získal velmi dobrý náhled do německé profesionality a disciplíny. Po návratu z Německa pracoval krátce na Urologické klinice 3. lékařské fakulty a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, než se vrátil zpět na urologické pracoviště 1. lékařské fakulty.

Zde se postupně vypracoval, nejen odborně, ale i akademicky. Po odborné stránce se věnoval od počátku onkourologii, zejména problematice nádorů močového měchýře, později absolvoval atestační zkouškou z klinické onkologie i onkourologie. V roce 2001 obhájil kandidaturu s tématem fotodynamické terapie povrchových nádorů močového měchýře, habilitoval v roce 2003 s prací Moderní neinvazivní a endoskopická diagnostika nádorů močového měchýře a v roce 2009 byl jmenován profesorem v oboru urologie.

V témže roce se stal, po odchodu doc. Kawaciuka z funkce, přednostou Urologické kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol, kterým je do současné doby. Na této fakultě je také od roku 2014 proděkanem.

Za svůj profesní život byl a je členem mnoha odborných výborů a komisí, mezi nejdůležitější patří členství ve vědeckých radách Fakultní nemocnice Motol, 2. lékařské fakulty, České lékařské komory a Ministerstva zdravotnictví. Je členem Akreditační komise Ministerstva zdravotnictví pro urologii a pro onkourologii a členem zkušební komise pro atestační zkoušky v těchto oborech. Byl členem v množství grantových komisí a vzdělávací rady Ministerstva zdravotnictví. V neposlední řadě je od roku 2005 členem výboru České urologické společnosti ČLS JEP a v letech 2011–2019 byl jeho předsedou. Této činnosti se věnoval celých osm let s obrovským nasazením a pod jeho vedením se jak výbor společnosti, tak zejména celá členská základna obrovskou měrou zkonsolidovala a zorganizovala. V tomto období se vytvořily jasné cíle společnosti – odborné i ekonomické a většina těchto úkolů se podařila v organizovaných týmech vyřešit. Podařilo se přátelským způsobem spojit urology z ambulantní i lůžkové složky při vědomí toho, že jeden bez druhého nemůže existovat a na odborných setkáních se kromě profesionality a organizovanosti objevila i pozitivní energie a atmosféra.

Při provádění aktivit všeho druhu je na práci profesora Babjuka patrné, že velké množství inspirace a znalostí čerpá ze svých zahraničních kontaktů. Od roku 2007 byl místopředsedou a od roku 2012 předsedou skupiny pro tvorbu doporučených po stupů u povrchových nádorů močového měchýře Evropské urologické společnosti, v rámci EAU byl také mezi lety 2012–2020 členem Educational Committee, je hostujícím profesorem na univerzitách ve Vídni a Hong Kongu a čestným členem mnoha národních urologických společností, v roce 2019 mu bylo uděleno nejvyšší vyznamenání Slovenské urologické společnosti – medaile Jána Zvary. Za svůj profesní život organizoval či spoluorganizoval velké množství národních a mezinárodních setkání, je členem redakčních rad prestižních domácích i mezinárodních časopisů. Jako autor nebo spoluautor publikoval přes 200 prací, ze kterých řada z nich byla oceněna cenami odborných společností, univerzity či Ministerstva zdravotnictví. Je nepochybné, že profesor Babjuk je v současné době nejcitovanější český urolog za celou historii našeho oboru.

S rodinným zázemím dědečka z Ukrajiny, možnostmi stáží v porevolučním období a poté zapojením do mnoha struktur Evropské urologické společnosti si osvojil na velmi dobré úrovni několik základních světových jazyků, z čehož pak při profesních či společenských jednáních na mezinárodní úrovni velmi dobře těžil. Kromě odborného života je i oblíbeným společníkem, a přestože se snaží vždy všechny problémy domyslet do nejmenšího detailu, má na věc jako celek vždy náhled a ví jaký je žebříček hodnot v životě. Všichni, kteří se s ním setkali, také vždy ocenili jeho extrémní snahu vyřešit všechny záležitosti v klidu, bez emocí a agrese a vhodným kompromisem pro všechny.

V osobním životě je velmi skromný, nepotrpí si na okázalé koníčky či projevy. V oblibě má sport, velmi dobře hraje squash a dobře jezdí na freestylovém snowboardu. Rád se svojí ženou, se kterou se znají od mladých let, vyrazí na dobré jídlo nebo na příjemné místo. Často a rád vyhledává setkání se svými dnes již dospělými dětmi: dcerou, socioložkou a dříve naší přední squashistkou, a se svým synem, muzikantem, se kterým si rádi s „batohem“ vyjedou na poznávací cestu do zahraničí.

Marko, mnoho zdraví a štěstí do dalších let

a díky za všechnu práci pro českou urologii

a za pozitivní energii a atmosféru,

kterou kolem sebe šíříš.

Roman Zachoval

Praha, 17. 5. 2021


Labels
Paediatric urologist Nephrology Urology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#