#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kryokonzervace spermatu před gonadotoxickou léčbou – 11 let zkušeností


: I. Crha 1;  P. Ventruba 1;  J. Žáková 1;  B. Kubešová 2;  J. Jarkovský 3;  M. Huser 1
: Gynekologicko–porodnická klinika Masarykovy univerzity a FN Brno přednosta prof. MUDr. P. Ventruba, DrSc. 1;  Tkáňová banka FN Brno, přednostka prim. MUDr. B. Kubešová 2;  Institut biostatistiky a analýz Masarykovy univerzity, přednosta doc. RNDr. L. Dušek, PhD. 3
: Ceska Gynekol 2007; 72(5): 320-326
: Original Article

Cíl:
Analýza spermiogramů onkologických pacientů, posouzení vztahu patologie spermatu s onkologickou diagnózou, stanovení počtu zemřelých a využití zamrazeného spermatu za 11 let provozu onkologické spermabanky.

Typ studie:
Retrospektivní klinická studie.

Název a sídlo pracoviště:
Gynekologicko-porodnická klinika LF MU Brno.

Metodika:
V letech 1995–2005 bylo odesláno na zamražení spermatu před terapií maligního nádoru chemoterapií, aktinoterapií nebo orchidektomií celkem 521 mužů ve věku od 14 do 64 let (26,0±6,7 roku). Hodnocení spermiogramu bylo provedeno podle manuálu Světové zdravotnické organizace. Kryonkonzervace spermatu s kryoprotektivním médiem byla provedena na přístroji Planer Kryo F10 standardní křivkou ochlazování. Data byla hodnocena základní popisnou statistikou, vztahy mezi parametry spermiogramu a diagnózou byly testovány Kruskal-Wallis ANOVA.

Výsledky:
Zhoubný nádor varlete byl diagnostikován u 45,7 % pacientů, maligní onemocnění mízní a krvetvorné tkáně v 32,0 %, z toho Hodgkinův lymfom v 16,5 %, non-Hodgkinův lymfom v 7,1 % a leukémie v 8,4 %. K dalším diagnózám patřila zhoubná onemocnění kosti, pojiva, gastrointestinálního traktu, ledvin a retroperitonea. Koncentraci spermií ≥ 20 mil/ml mělo 45,9 % mužů. Těžkou oligospermii ≤ 1 mil/ml mělo 23,2 % mužů a azoospermii 10,0 % pacientů. Těžká astenospermie ≤10 % byla prokázána u 60,8 % mužů. Ve skupině 30 chlapců ve věku 14 až 16 let byly spermie získány v 76,7 % případů, z toho v 46,7 % byla koncentrace nižší než 1 mil/ml a v 26,1 % pohyb nižší než 1 %. Zamrazené sperma bylo dosud využito u 30 pacientů (5,8 %), z toho u 22 v našem centru. Ve všech případech byla použita technika ICSI, bylo dosaženo 7 klinických těhotenství a 5 porodů. Koncentrace spermií byla signifikantně nižší u mužů se zhoubným nádorem varlete (p = 0,002), rozdíly motility nebyly signifikantní. V souboru pacientů bylo evidováno celkem 62 úmrtí (11,9 %). Specifickou otázkou je žádost o využití spermatu zemřelých, velmi důležitá je spolupráce s etickou komisí a právním oddělením.

Závěr:
U onkologických pacientů byly prokázány ve vysokém procentu těžké patologie spermatu. Nejnižší koncentrace spermií jsou u mužů se zhoubným nádorem varlete. Kryokonzervované spermie jsou schopny s využitím metod asistované reprodukce dosáhnout těhotenství, zmrazené sperma však využije pro léčbu neplodnosti jen malé procento pacientů. Celkem zemřelo 11,9 % mužů odeslaných k zamražení spermatu. Program onkologické spermabanky vyžaduje úzkou spolupráci centra asistované reprodukce s onkologickým pracovištěm.

Klíčová slova:
karcinom, kryokonzervace spermatu, chemoterapie, mužská neplodnost, asistovaná reprodukce


Labels
Paediatric gynaecology Gynaecology and obstetrics Reproduction medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#