#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prof. MUDr. Zdeněk Kadaňka, CSc., osmdesátiletý


Published in: Cesk Slov Neurol N 2022; 85(1): 100
Category: Personal News

Prof. Zdeněk Kadaňka je dobře znám v celé neurologické komunitě. Jeho přínos rozvoji pracovišť, se kterými spojil svoji odbornou dráhu (tedy zejména 1. neurologické klinice Fakultní nemocnice u sv. Anny a od roku 1993 do současnosti Neurologické klinice Fakultní nemocnice v Brně), erudici svých spolupracovníků a celému oboru neurologie byl již detailně popsán v předchozích medailonech v letech 2002, 2007 a 2012. Nicméně uplynulo již 10 let od posledního jubilea a Zdeněk Kadaňka je stále aktivním členem neurologické komunity, lékařem, na kterého se obracejí a ke kterému se rádi vracejí jeho četní pacienti, vědcem, který se podílí na pokračujících výzkumech v oblasti degenerativního onemocnění krční páteře, a oblíbeným vysokoškolským pedagogem.

Významnou stopu zanechal v rozvoji elektromyografie v České republice, byl 1. autorem skript Praktická elektromyografie vydaných již v roce 1994. Pro svoji praktičnost jsou však stále používaná. Až do konce roku 2021 působil jako předseda komise pro udělování funkční odbornosti z elektromyografie.

Ve vědecké oblasti mají jeho práce zabývající se spondylogenní cervikální myelopatií, které jsou stále hojně citovány, velký mezinárodní přesah.

Byl rovněž po několik funkčních období členem výboru České neurologické společnosti ČLS JEP a výborů jejích sekcí: neuromuskulární a neurofarmakologické. Působil rovněž jako dlouholetý člen redakční rady České a slovenské neurologie a neurochirurgie.

Jako vysokoškolský pedagog se podílel na výchově několika generací mladých lékařů jako vstřícný, ale náročný pedagog a examinátor a autor několika vysokoškolských skript. Trvalou stopu zanechal i na odborném vývoji a erudici svých spolupracovníků, které svým příkladem učil pracovitosti, poctivosti, optimistickému skepticismu a důrazu na klinický aspekt neurologického řemesla.

Milý Zdeňku, děkujeme ti, že jsme měli a stále máme to štěstí s tebou spolupracovat. Přejeme ti, aby sis uchoval svoji lidskost, optimizmus a vzhledem k věku i obdivuhodnou kondici a elán.


Za všechny spolupracovníky a přátele 

Josef Bednařík


Labels
Paediatric neurology Neurosurgery Neurology

Article was published in

Czech and Slovak Neurology and Neurosurgery

Issue 1

2022 Issue 1

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#