#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Stanovisko EMA ve věci použití nesteroidních protizánětlivých léků u COVID-19

17. 3. 2020

V reakci na zprávy šířené převážně na sociálních sítích vydala Evropská léková agentura (EMA) 18. března 2020 stanovisko, které se vyjadřuje k otázkám ohledně použití nesteroidních protizánětlivých léků (NSAIDs), jako je například ibuprofen, u pacientů s COVID-19 a jejich negativním vlivu na toto onemocnění.

Kauzalita není v současné době vědecky prokázána

Dle zprávy EMA v současné době neexistují vědecké důkazy, které by prokazovaly kauzální vztah mezi ibuprofenem a zhoršením COVID-19. Agentura situaci pečlivě monitoruje a přezkoumá veškeré nové informace v kontextu pandemie COVID-19, jež budou k dispozici.

PRAC posuzuje nezbytnost dalších opatření týkající se NSAIDs

V květnu 2019 zahájil Farmakovigilanční výbor EMA pro posuzování rizik léčiv (PRAC) revizi NSAIDs, jako jsou ibuprofen a ketoprofen, v kontextu farmakovigilančního signálu poté, co francouzská Národní agentura pro bezpečnost léčiv (ASNM) naznačila, že by infekce způsobené planými neštovicemi a některými bakteriálními infekcemi mohly být zhoršeny právě těmito léčivy. SPC mnoha NSAIDs obsahují varování o tom, že jejich protizánětlivé účinky mohou maskovat symptomy zhoršující se infekce. PRAC zjišťuje nezbytnost dalších opatření.

Volba léku při léčbě horečky a bolesti

Při zahájení léčby horečky nebo bolesti při onemocnění COVID-19 je zapotřebí zvážit všechny dostupné terapeutické možnosti včetně paracetamolu a NSAIDs. Každý lék má své výhody a rizika zahrnuty v SPC léku, což by mělo být zohledněno spolu s národními doporučenými postupy, z nichž většina doporučuje paracetamol jako lék první volby při horečce nebo bolesti. Při rozhodovacím procesu je třeba zohlednit aktuální zdravotní stav pacienta, věk, přidružené diagnózy a další užívané léky.

EMA doporučuje ibuprofen nevysazovat

V souladu s národními doporučenými postupy států EU mohou pacienti i zdravotníci nadále používat NSAIDs (například ibuprofen) v souladu s informacemi ve schválených SPC. Tyto léky by se měly používat v nejnižší účinné dávce a po co nejkratší možnou dobu.

Na základě výše uvedeného není v současné době důvod, aby pacienti užívající ibuprofen tuto léčbu přerušovali. Zvláště důležité je to u pacientů, kteří užívají ibuprofen nebo jiná NSAIDs jako součást léčby chronických onemocnění.

Pobídka k provedení epidemiologických studií

V návaznosti na probíhající revizi PRAC EMA zdůrazňuje, že pro poskytnutí adekvátních důkazů o efektu NSAIDs na prognózu onemocnění COVID-19 je nutné zavčas provést epidemiologické studie. EMA oslovuje zúčastněné strany a je připravena aktivně podpořit takové studie, které by mohly být užitečné při vedení případných budoucích léčebných doporučení.

(lexi)

Zdroj: EMA gives advice on the use of non-steroidal antiinflammatories for COVID-19. European Medicines Agency, 2020 Mar 18. Dostupné na: www.ema.europa.eu/en/documents/press-release/ema-gives-advice-use-non-steroidal-anti-inflammatories-covid-19_en.pdf



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#