#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

COVID-19: Co byste jako zdravotníci měli vědět?

15. 3. 2020

Za pandemii označila Světová zdravotnická organizace (WHO) stávající nákazu COVID-19, kterou způsobuje nový druh koronaviru označovaný jako SARS-CoV-2. Česká vláda přijala v této souvislosti řadu opatření, jež mají zamezit dalšímu šíření této nákazy na našem území. Na následujících řádcích vám přinášíme přehled nejdůležitější informací a odkazů, jež byste měli jako zdravotníci znát.

Aktualizované algoritmy

Ministerstvo zdravotnictví ČR aktualizovalo algoritmy postupu ošetření, organizace činnosti krajských hygienických stanic (KHS), laboratorních vyšetření a předávání informací pacientům v těchto případech:také

  1. Pacient se dostaví do zdravotnického zařízení (viz obr. Algoritmus 1 - PDF).
  2. Pacient kontaktuje linku 112 (viz obr. Algoritmus 2 - PDF).

Pokyny pro praktické lékaře

Ministerstvo zdravotnictví ČR (MZ) na svých webových stránkách zveřejňuje pravidelně aktualizované informace. V sekci Informace pro zdravotníky jsou zveřejněny mimo jiné pokyny pro praktické lékaře, které uvádějí, že se všem poskytovatelům zdravotních služeb v oboru všeobecné praktické lékařství nebo praktické lékařství pro děti a dorost nařizuje, aby rozhodli o karanténě podle § 2 odst. 7, písm. a) zákona č. 258/2000 Sb., v délce 14 dnů u osob, u kterých jim místně příslušná krajská hygienická stanice sdělila, že byly v kontaktu s pacientem, u kterého byla laboratorně potvrzena nákaza koronavirem SARS-CoV-2, způsobujícím onemocnění COVID-19.

Všechny tyto osoby mají nařízeno, aby poskytly potřebnou součinnost poskytovateli zdravotních služeb v oboru všeobecné praktické lékařství nebo praktické lékařství pro děti a dorost a podrobily se nařízené karanténě. Kdo nařízenou karanténu poruší, hrozí mu finanční sankce.

Komunikace mezi ošetřujícím lékařem a pacientem má probíhat na dálku. Praktický lékař potvrdí karanténu pacientovi formou eNeschopenky, pokud pacient eNechopenku neodmítne (odmítnutí eNeschopenky NENÍ odmítnutím karantény).

Pokud pacient nereaguje, neposkytuje součinnost apod., měl by to praktický lékař zaznamenat do jeho zdravotní dokumentace a upozornit na tuto skutečnost Krajskou hygienickou stanici (KHS).

KHS bude informovat všechny praktické lékaře, u jejichž pacienta je třeba rozhodnout o karanténě. Celé znění pokynů pro praktické lékaře vydané MZ ČR najdete zde.

Informace o tom jak postupovat v případě vyšetření pacienta s podezřením na akutní respirační infekci nebo jak vyšetřit dětského pacienta v karanténě obsahují doporučení Státního zdravotního ústavu ČR (SZÚ). Kromě toho vydalo v pátek 13. 3. 2020 předsednictvo Sdružení praktických lékařů ČR také svá vlastní doporučení − plné znění je k dispozici zde).

Laboratorní vyšetření

Zde najdete seznam všech laboratoří, které provádějí testování na virus SARS-CoV-2, způsobující onemocnění COVID-19.

Informace o podmínkách a požadavcích na laboratoře pro vyšetřování SARS-CoV-2 jsou zveřejněny na stránkách Státního zdravotního ústavu ČR, v sekci Laboratoře.

Jak zacházet s pacienty se suspektní/potvrzenou nákazou COVID-19?

Státní zdravotní ústav ČR vydal informační leták pro zdravotnické pracovníky upravený podle doporučení ECDC. Ke stažení je zde.

Jak vystavovat neschopenky?

Nejen na stránkách České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, ale i na webu SZÚ najdete dopis od ředitele České správy sociálního zabezpečení Mgr. Františka Boháčka s pokyny jak postupovat v případě vystavování neschopenek, potvrzení o nařízení karantény nebo rozhodování o pracovní neschopnosti. Přečíst si ho můžete zde.

Jak zacházet s osobními ochrannými prostředky?

Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) vydalo podrobný fotografický manuál pro zdravotníky, kteří ošetřují pacienty se suspektní nebo potvrzenou nákazou COVID-19. Názorně ukazuje, jak mají zacházet s osobními ochrannými prostředky, ale zároveň je také upozorňuje na kritické aspekty oblékání/svlékání těchto prostředků.

Manuál si můžete prohlédnout zde.

Kam odkázat pacienty?

Otázek nejen kolem koronaviru SARS-CoV-2 a jím způsobeného onemocnění COVID-19 je stále mnoho a neustále se objevují další a další. Pro vás i pro vaše pacienty jsou proto k dispozici materiály, které vytvořilo Ministerstvo zdravotnictví ČR v sekci Důležité odkazy a Důležité informace, otázky a odpovědi.

  • Důležité rady a doporučení k domácí karanténě najdou lidé zde a zde.
  • Návod jak si správně mýt ruce je k dispozici například zde.
  • Rady jak ochránit sebe i své blízké před nákazou jsou k dispozici zde.

A základní informace o koronaviru včetně preventivních doporučení shrnuje také animované video zveřejněné Ministerstvem zdravotnictví ČR – zhlédnout jej můžete zde.

Informace také po telefonu

Pro všechny, kdo nenašli odpovědi na své otázky jsou pak k dispozici telefonní informační linky Státního zdravotního ústavu, zdravotních pojišťoven a Krajské hygienické stanice.

Seznam těchto kontaktů najdete zde.

redakce proLékaře.cz



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#