#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úvodem


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2018; 157: 55
Kategorie: Úvodník

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

problematikou bolesti navazujeme na téma letošního prvního čísla. Ovšem léčba bolesti není jen velmi důležitou součástí paliativní péče, její zásady a možnosti by měli znát lékaři téměř všech oborů klinické medicíny. Proto jsme rádi, že můžeme uveřejnit texty obecněji zaměřené na patofyziologii, na dva základní typy analgetik a konečně na nejednoduchou oblast bolestí zad.

Chtěl bych vás však upozornit i na další příspěvky, především na přehledový článek našeho předního genetika profesora Radima Brdičky o možnostech úprav genomu metodou CRISPR. Vývoj v této oblasti je extrémně rychlý, ale jak se můžete sami přesvědčit, autor dokázal zapracovat i jen pár týdnů staré informace o použití této metody k „opravě“ poruchy sluchu novorozenců (publikováno v New England Journal of Medicine 28. března 2018) a nadějích na ovlivnění amyotrofické laterální sklerózy (tamtéž 12. dubna).

Dokonce si dovolím tvrdit, že aktuálnost je v současné době největší devízou ČLČ. Plánované tematické články publikujeme většinou do 6 týdnů od obdržení rukopisu, takže skutečně záleží jen na autorech, aby vám, čtenářům, poskytli ty nejnovější relevantní poznatky ze svých oborů.

Petr Sucharda


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#