#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zahájení léčby buprenorfinem ve vězení – výsledky léčby ve vězení a po propuštění

4. 8. 2014

Buprenorfin má velmi dobré výsledky v léčbě heroinové závislosti. Autoři této americké studie se zaměřili na podávání buprenorfinu drogově závislým vězňům těsně před propuštěním z vězení.

Jednalo se o první randomizovanou klinickou studii s buprenorfinem prováděnou ve věznicích v USA. Celkem bylo do studie zahrnuto 211 vězňů a vězenkyň, kterým zbývalo 3–9 měsíců pobytu ve vězení a před uvězněním byli závislí. Účastníci byli randomizováni do jednoho z ramen studie – léčba ve vězení podáváním buprenorfinu vs. poradenství bez medikace a léčba po propuštění buď v centru pro léčbu závislosti na opiátech, nebo v poradenství v komunitním centru. Sledován byl typ léčby, compliance během pobytu ve vězení, dokončení léčebného procesu ve vězení, a zda do 10 dní po propuštění nastoupil účastník k další domluvené léčbě.

Procento účastníků, kteří léčbu ve vězení opravdu zahájili, bylo významně vyšší u buprenorfinu oproti poradenství (99,0 % vs. 80,4 %, p = 0,006). Léčbu ve vězení dokončily významně častěji ženy (85,7 % vs. 52,7 %, p < 0,001). Po propuštění k další léčbě nastoupili signifikantně častěji uživatelé buprenorfinu než ti, kterým bylo pouze poskytováno poradenství (47,5 % vs. 33,7 %, p = 0,012).

Buprenorfin se ukázal jako vhodná a akceptovatelná léčba závislosti na heroinu pro vězně. Léčba může usnadnit následnou léčbu po propuštění. Přetrvávají obavy z ukončování léčby během pobytu ve vězení z důvodu výskytu následných pokusů o zneužívání léků.

(epa)

Zdroj: Gordon M. S., Kinlock T. W., Schwartz R. P. A randomized controlled trial of prison-initiated buprenorphine: Prison outcomes and community treatment entry. Drug Alcohol Depend. 2014 Jun 2; pii: S0376-8716(14)00893-X; doi: 10.1016/j.drugalcdep.2014.05.011. [Epub ahead of print]



Štítky
Adiktologie Praktické lékařství pro dospělé Psychiatrie Algeziologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#